Bivši bankar osmislio novi vid pozajmice: Bez učešća banaka, a korisnici dobijaju više novca i manju kamatu – Bankar.rs
SVE VESTI

Bivši bankar osmislio novi vid pozajmice: Bez učešća banaka, a korisnici dobijaju više novca i manju kamatu

Martin Ijaha, jedan od 35 najuspešnijih preduzetnika mlađih od 35 godina sa svojim startapom (početna investicija) – Neyber na listi Business Insidera osmislio je fantastičan vid štednje bez bankarskih kamata.

On je napustio investicionu banku Goldman Sachs, smislio novi model pozajmljivanja novca i pre tri godine osnovao startap.

Prošle godine je Goldman Sachs u Neyber uložio 100 miliona funti, a među ulagačima u taj britanski startap su i operativni direktor Deutsche Bank Henri Ričot i bivši potpredsednik Credt Suisse, Gael d Buasard.

U klubu za štednju stavljali su u zajedničku “kasicu” po 50 funti kad god su primali platu Foto: Profimedia

Ideja uspešnog biznisa podrazumeva partnerstvo s poslodavcima koji omogućavaju svojim zaposlenima da pozajmljuju novac po povoljnim uslovima. Otplata se skida direktno s plate, što s jedne strane smanjuje rizik onoga koji pozajmljuje, a zajmoprimcima (navodno) pomaže da bolje upravljaju novcem.

S njim je u ovu ideju ušlo još dvoje bankara, ali je ideja potekla od Ijahove majke. Tajkav tradicionalni način štednje se praktikuje u zapadnoj Africi. Kao medicinska sestra, njegova majka je svojevremeno radila u klubu za štednju, koji su oni nazivali Sou-Sou: u zajedničku su “kasicu” stavljali po 50 funti kad god su primali platu da bi svaki mesec jedan od članova kluba prikupljeni novac odnosio kući. Tako je zajednička “kasica” služila kao zajednička štednja, a članovi su mogli da uzmu novac kad im treba.

– To je bio njihov način da pomognu jedni drugima da štede, te osiguranje da će moći da pozajme novac po razumnim uslovima jer, zapravo, nije bilo nikakvih kamata. Radili su to godinama i funkcionisalo je – kaže Ijaha, a piše novac.hr.

Zajednička “kasica” služila je kao zajednička štednja Foto-ilustracija: pixabay.com

Ijaha je da bi proverio koncept kontaktirao direktora svoje bivše škole u zapadnom Londonu. Ovom se ideja dopala jer mu je deo nastavnika već tražio da im deo plate daje unapred. Biznis su tako najpre isprobali u školi: posuđivali su do 1.500 funti po 7,9 posto kamate.

Potom je Neyber ušao u partnerstvo s policijom, odnosno s osiguravajućim društvom za britanske policajce Police Mutual.

– Objasnili smo im da ćemo im zapravo pomoći da kreditiraju policajce preko njihovih plata i da će te zajmove finansirati preko novog proizvoda, štednje. Time je kreiran model gde se pozajmljuje i štedi na radnom mestu – tumači Ijaha. Police Mutual ne samo da je pristao na pilot-projekt s Neyberom nego je i sam uložio u taj biznis te je stvoren fond od 50 miliona funti iz kojeg daju pozajmice policajcima.

Direktoru Ijahove bivše škole u zapadnom Londonu se ideja dopala jer mu je deo nastavnika već tražio da im deo plate daje unapred Foto: Pixabay.com

Njihov model, tumači Ijaha, izbacuje banke, a korisnici dobijaju daleko veće prinose na štednju i daleko niže kamate na zajmove. Neyber je dosad pozajmio 70 miliona funti i radi sa 80 poslodavaca, piše Business Insider.

Neyber je osnovao i poseban portal za finansijsku edukaciju kako bi ljudi više pažnje obratili na novčana pitanja i bili informisaniji.

U kompaniji Goldman Sachs Privat Capital, koja je uložila 100 miliona funti u taj startap, kažu kako je britanskim poslodavcima sve više stalo do dobrog finansijskog stanja svojih zaposlenih, a na tom rastućem tržištu Neyber je ključni igrač.

(Telegraf.rs)

Tags
Back to top button