Novac koji ste planirali uštedeti na kraju uvijek potrošite? Donosimo devet rešenja – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Novac koji ste planirali uštedeti na kraju uvijek potrošite? Donosimo devet rešenja

Štednja nije teška, teško je ne potrošiti ušteđeno, slažu se mnogi.

Ako uštedite na jednom području, a potrošite više na drugom, zapravo niste napravili ništa. Donosimo najbolje trikove NerdWalleta za štednju koja će trajati i osigurati vam bolju budućnost.

1. Automatizujte štednju

Snaga volje je precenjena, radije odaberite automatsko skidanje određenog iznosa s računa i sakrijte ga sami od sebe. U svim bankama možete dogovoriti automatsku štednju, a s vremenom ćete i zaboraviti na novac koji gubite s plate jer ćete se naviknuti raspolagati s tim što imate. A u penziji ćete zahvaljivati sami sebi na tome.

2. Sakrijte novac

Daleko od očiju, daleko od srca, kaže poznata poslovica, a isto je i s novcem. Pazite da se redovno ne podsećate na novac koji ste stavili sa strane kako vam ne bi palo na pamet potrošiti ga. Otvorite račun samo za štednju u drugoj banci od one u kojoj imate tekući na koji vam sedaju mesečna primanja kako ne bi videli ušteđevinu svaki put kad se ulogirate na mobilno bankarstvo. Isključite obavijesti o stanju računa i provjerite ga ručno otprilike dva puta godišnje. No, nemojte u potpunosti zaboraviti na taj račun, budite na oprezu i na vreme primetite signale ako vas netko pokuša prevariti ili opljačkati.

3. Dajte ime ušteđevini

Verovali ili ne, davanje imena računu sprečit će vas da potrošite taj novac za nešto drugo osim ono za što ste ga namenili. Neke banke će vam na svojim internetskim stranicama dozvoliti preimenovanje računa bez dodanih troškova kako bi sami sebe prevarili. Dakle, račun možete nazvati odmor, novi auto, praznici i tako dalje. Istraživanja pokazuju da je puno teže potrošiti novac iz fonda „Putovanje iz snova na Bora Boru“ nego bezimenog računa. Tako tačno znate koji novac žrtvujete za nešto što vam verovatno nije toliko neophodno.

4. Koristite aplikaciju

Ako još niste, počnite koristiti mobilno bankarstvo kako bi imali pod kontrolom svaki trošak, a takođe možete ga sami odmah prebaciti na račun za štednju koji kasnije nećete opsesivno proveravati.

5. Zaključajte novac

Svaka odrasla osoba bi trebala imati barem 50.000 dinara u gotovini za hitne i nepredvidive slučajeve. Umesto da taj novac čuvate u čarapi u ormaru, radije ga stavite u banku i zaštitite od sebe. Dobra je ideja ugovoriti životno osiguranje koje ne možete dići pre ugovorenog roka.

6. Preraspodelite novac

Svaki put kada ukinete pretplatu, isključite neku uslugu ili vratite dug, istu količinu novca spremite u štednju. Tako i onako ste naučili živeti bez tog iznosa.

7. Iskoristite neočekivane dobitke

Bonus, povrat poreza ili novčano nasleđe mogu vam se učiniti kao dobra prilika za veće trošenje. Umesto toga, potrošite 10 posto od dobijenog iznosa, a ostatak spremite u štednju.

8. Učinite štednju zabavnom

Neki ljudi stavljaju sa strane svako malo sitniša koje na kraju dana pronađu u novčaniku. Drugi svaki dan u staklenku stavljaju sitniš, a na kraju meseca sve spreme na nedostupan račun. To je odlična stvar jer ćete u kratkom roku uštediti mnogo, a na dnevnoj bazi će vam se čini malo odvajanja.

9. Spremite povišicu

Dobili ste 3% veću plaću? Igrajte pametno i 2% spremite u ušteđevinu. Ipak ćete dobiti više nego prethodnih meseci, a većinu povišice spremit ćete za onda kad će vam najviše trebati – penziju.

 

Novac.hr

Back to top button