Jednostavno, brzo i sigurno: zašto su aplikacije za prenos novca logičan izbor? – Bankar.rs
Mobilna placanjaSLIDERSVE VESTI

Jednostavno, brzo i sigurno: zašto su aplikacije za prenos novca logičan izbor?

Čovek u proseku provede dve nedelje svog života čekajući zeleno svetlo na semaforu.

Ovo je podatak koji se često vrti po društvenim mrežama, a prenosi se verovatno godinama. Iza njega ne stoje hiljade istraživanja i merenja, već je, iako je bilo onih koji su pokušali meriti čekanja na semaforu u kraćim vremenskim razdobljima, postao deo legende.

Čekanje na semaforu još je nekako razumljivo i ne bi nas trebalo toliko frustrirati. Naime, ko zna kakav bi haos nastao u gradu da semafori ne uređuju masovni promet i sve moguće različite učesnike u njemu.

Ali čekanje u redovima, posebni u bankama, danas je postalo krajnje besmisleno, a evo i sedam razloga zašto.
1. Sve što vam treba je na internetu

Ako pretpostavimo da u banku ne idete na informativni razgovor o otvaranju štednje ili dizanja kredita, nego uplatiti/isplatiti novac, to je nešto za što vam danas treba samo pristup internetu.

Jedna od najčešćih ‘kočnica’ je što su mnogi jednostavno navikli na to da stanu u red u banku, ogorčeno gledaju u papirić s rednim brojem nadajući se da će netko tko je došao prije vas odustati, i da na kraju svega razgovaraju s “pravom osobom” na šalteru.

No taj osjećaj navike, sigurnosti i “poznatog” vrlo lako ćete zameniti kad prvi put putem mobilnog počnete, u svako doba dana i noći, obavljati sve što morate.

2. Aplikacije su isplativije

Aplikacije za prenos novca su uglavnom besplatne, a naknade za novčane transakcije često manje od onih u bankama.

3. Ne zavisite više samo od banke – sami određujete svoj tempo

Banke više nisu jedini način da upravljate svojim novcem. Danas sami određujete u koje vreme ćete, kome i koliko novaca uplatiti.

Isto kao što račune možete platiti preko mobilnog u 11 sati naveče, a ne više ustajati ujutru da biste u poštu stigli pre posla, tako će vam biti smešno i što ste zbog uplate novca otišli u banku.

Za primer uzmimo samo brojne studente u Srbiji koji studiraju ‘u drugom gradu’. Koliko mladih je toliko disciplinovano da će vam na vreme najaviti da su potrošili više novca nego što su očekivali jer im je upao neočekivani trošak? I koliko nas se stigne isti tren baviti time da ode u banku i uplate im novac? Ovako ćete, kad je potrebno, u svako doba dana i noći, moći prebaciti željeni iznos i ‘nastaviti sa životom’.

4. Jednostavno je

Aplikacije su dizajnirane da budu jednostavne, tako da uopšte nema razloga da ih neko ne može ‘shvatiti’. Baš kao što smo nekad morali pogoditi podatke u kućice na uplatnici, tako danas možemo naučiti dva klika da obavimo transakciju na telefonu. Tvorci aplikacija razmišljali su upravo kako da ona na mobilnom bude pregledna, jasna i ka tome najčešće traži potvrdu prije zadnjeg koraka kako biste bili sigurni da ste sve dobro upisali.

5. Sigurno je

Nadovezujući se na sigurnost, iako će brojni biti u strahu da će im netko ukrasti podatke iz aplikacije i tako potencijalno ukrasti novac, nitko ne može samo tako uzeti telefo i na primer, isplaćivati novac bez kontrole. U slučaju da vam netko ukrade ili izgubite telefon, niko se ne može ulogovati u aplikaciju bez  PIN-a.

6. Stalno je dostupno

Današnji tempo rada i života diktira da nećete uvek imati slobodan dan tokom nedelje da biste ‘obavili sve što morate’. Zbog toga je aplikacijama omogućeno da u realnom vremenu, tokom večeri, praznika i vikenda, prenesete novac ili da ga netko uplati vama. Ovo je praktično i zbog nepredvidivih situacija.

Ako se, na primer, nađete u gabuli i od nekoga trebate primiti novac za popravak automobila dok ste na putovanju.

7. Ovo je najbrža opcija, bez obzira na to gde se nalazite

Brzina kojom možete obaviti prenos novca broji se u sekundama, računajući ulogovanje u aplikaciju. Samo je bitno upisati iznos i, ako ste već upisali podatke ranije, odabrati primatelja i potvrditi transakciju. Osim što više nitko nema vremena na trošenje, zašto bi ga proveli u banci, čak i da imate? Ne čini li se logično uštedeti to vreme i iskoristiti ga za – bilo šta drugo?

 

Tags
Back to top button