Goldman Sachs lansirao svoju kriptovalutu koja je digitalna verzija američkog dolara – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Goldman Sachs lansirao svoju kriptovalutu koja je digitalna verzija američkog dolara

Circle USD Coin je nova kriptovaluta koju je polovinom maja lansirao Goldman Sachsov fintech startap Circle.
Kako sami kažu, ova valuta je tokenizovani američki dolar na Ethereum blockchainu. Odnosno, predstavlja digitalnu verziju dolara koju je moguće kupiti fizičkim novcem.

Takođe, za razliku od ostalih kriptovaluta, Circle-ova nije namenjena čuvanju vrednosti niti je moguće rudariti. Nabavlja se isključivo kupovinom. A kako će svako ko želi za jedan dolar dobiti jedan Circle USD Coin, vrlo verovatno je cilj da se Circle koristi kao valuta za digitalna plaćanja umjesto npr. plaćanja karticom.

Time što nova valuta ima podršku Goldman Sachsa, Circle USD Coin predstavlja prvu kriptovalutu iza koje stoji neka od vodećih finansijskih institucija i ujedno dovodi u pitanje ono što je poenta kriptovaluta — decentralizacija.

Kako navodi Futurism, ovaj potez se takođe samo nadovezuje na napore ove finansijske kompanije da uđe u svet kriptovaluta kroz investiranja u kripto i trgovinu bitcoinima u ime svojih investitora.

Circle i Goldman Sachs kažu da im je namera da uvedu stabilnost u kripto tržište i da ne dozvole da vrednost USD Ciona varira, zbog čega su ga i vezali za vrednost dolara. Kako obećavaju, sledeće valute koje će lansirati biće vezani za evro i funtu. Tako sada kripto tržište, koje se temelji na transparentnosti i nezavisnosti od država i finansijskih institucija, ima valutu kojoj se raduju banke.

(Startit)

Tags
Back to top button