Trgovanje umetničkim delima na berzi: IPO za seriju portreta – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Trgovanje umetničkim delima na berzi: IPO za seriju portreta

Dok u Srbiji ni kompanije ne prikupljaju sredstva javnom ponudom akcija, u svetu će se serija portreta uskoro naći na berzi.

Radi se naime o delu engleskog figurativnog slikara Frensisa Bejkona koji sačinjavaju njegove čuvene slike „Tri studije portreta Džordža Dajera“, odsnosno umetnikovog ljubavnika.

One će u julu biti ponuđene svim zainteresovanim investitorima na inicijalnoj ponudi akcija vrednoj 55 miliona dolara. Vrednost akcija ovog dela procenjena je na 100 dolara po komadu, a njima će se trgovati na novoformiranoj berzi umetnina u Lihtenštajnu.

To će biti prvi put da se klasičnim investitorima nudi da kupuju i prodaju akcije poznatog umetničkog dela na jednoj berzi. Iza ove inicijalne ponude akcija stoji kompanija Artex čiji je cilj, kako kaže, da „demokratizuje pristup visokoj umetnosti koji je obično rezervisan za bogate kolekcionare“.

Međutim, stručnjaci tvrde da su cene umetničkih dela sada na vrhuncu svoje vrednosti i da je pitanje da li će ona i dalje rasti. Zato ovo možda i nije najbolji trenutak za ulaganje u njih, ali ako smo nešto naučili u poslednje tri godine to je da se nikada ne zna šta nosi dan a šta noć.

Back to top button