Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

Investitori su povukli prošle sedmice rekordnih 380 miliona dolara iz italijanskih fondova kapitala strahujući od osnivanja euroskeptične vlade u Rimu.

To je saopštila kompanija za informacije o tokovima kapitala EPFR Global.

Time je nadmašen prethodni rekordan odliv postavljen sredinom 2014. godine, kada je treća najveća ekonomija eurozone uletjela u treću recesiju od početka finansijske krize, piše u saopštenju EPFR-a, a prenosi agencija Rojters.

Zabrinutost zbog političke situacije u Italiji takođe je izazvala odlive sredstava iz evropskih fondova kapitala i obveznica iz kojih su investitori ukupno izvukli 4,4 milijarde dolara, dodaje se u saopštenju.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela poverio je premijerski mandat Ðuzepeu Konteu(54), koga su predložili Pokret Pet zvjezdica i desničarska Liga.

Konte je poručio da će, pre svega, biti “advokat odbrane italijanskog naroda”. Ovaj, ne tako poznat, profesor prava iz Firence, predvodiće koaliciju sačinjenu od antiimigrantske Lige i euroskeptičnog Pokreta “Pet zvezdica”, koji su najavili da će osporiti propise EU na polju monetarne unije, fiskalne strogoće i imigracije, prenijele su agencije.

Analitičari predviđaju da vladajuća koalicija, sa Konteom kao premijerom, neće istrajati do kraja petogodišnjeg mandata i da prevremeni izbori, već 2019. godine, ostaju kao mogućnost.

B92

Tags
Back to top button