EU odobrila reformu bankarskih regulativa – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EU odobrila reformu bankarskih regulativa

Ministri finansija EU postigli su dogovor o reformi regulativa o bankarskom kapitalu.

To je, kako ocenjuje Rojters, važan korak za povećanje finansijske stabilnosti u evropskom bloku.

“Savet ministara finansija EU je dogovorio generalni pristup bankarskom paketu”, izjavio je bugarski ministar finansija Vladislav Goran u Briselu, čija država trenuno predsedava Unijom.

Prema postignutom dogovoru, koji još mora da dobije “zeleno svetlo” zakonodavaca EU, evropske banke će morati da poštuju novi set zahteva, koji imaju za cilj da kreditiranje banaka drže pod kontrolom i da osiguraju da imaju stabilne izvore finansiranja.

Nemačka i Francuska u potpunosti su podržale dogovor, dok su ga druge države prihvatile uz rezerve, a Italija i Grčka su bile uzdržane.

Agencija evrozone za spasavanje posrnulih banaka pod nazivom “Jedinstveni rezolucioni mehanizam” će, prema tom dogovoru, dobiti mandat da odredi nivo kapitala koji banke moraju posedovati kako bi se zaštitile od moguće krize i propadanja.

Za najveće banke, minimalni zahtev za kapitalom i podobnim obavezama (MREL) će biti postavljen na 8 odsto njihovih ukupnih obaveza i sredstava, dok će za banke za koje se proceni da nisu dovoljno bezbedne biti usvojen viši MREL, a za bolje kapitalizovane niži.

 

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button