Kostić bi uskoro mogao zavladati Gorenjskom bankom – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Kostić bi uskoro mogao zavladati Gorenjskom bankom

AIK banka Miodraga Kostića, mogla bi oveć ovog leta zavladati Gorenjskom bankom i dobiti četiri od šest članova Nadzornog odbora.

Sinoć je, naime, zahtevala sazivanje vanredne skupštine banke i tako preduhitrila vlasnike Save među kojima su Kad i Sod. Oni bi sada mogli izgubiti uticaj.

AIK banka je nedavno stekla 32,47 posto udela u Gorenjskoj banci i iskoristila je zakonsku mogućnost zahteva za sazivanjem varedne skupštine deoničara.  Iz AIK banke su objavili kako su se za saziv izvanredne skupštine odlučili zbog osiguranja pravodobnog imenovanja Nadzornog odbora. Pri tome ističu kako toga nema na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora koja je na rasporedu juče.

Nedavno je procurilo kako Sava svoj udeo u Gorenjskoj banci ipak neće prodati Miodragu Kostiću. Deonice banke ponudit će svojim poveriocima Kadu i Slovenskom državnom holdingu. O tome će deoničari Save odlučivati na sednici skupštine koja je na rasporedu 22. juna. Državni vlasnici bi, neslužbeno doznaje Delo, kupili oko 17 posto banke, a fond York upola manji udjeo. Ipak, za takvo što Slovenski državni holding i Kad moraju imati saglasnost Banke Slovenije kojeg još nisu ni zatražili.

Ako poverioci ne budu mogli realizirati ovu kombinatoriku, Kostić će definitivno zavladati Gorenjskom bankom. Sava je, kao što je poznato, bez glasačkih prava pa je tako bez glasova čak 45-postotni udeo.

Tags
Back to top button