Da li će i Srbija početi proizvodnju plastičnih novčanica? – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Da li će i Srbija početi proizvodnju plastičnih novčanica?

Plastične novčanice zamenile su papirne u Makedoniji, a Telegraf.rs je istraživao da li se na ovakav korak priprema i Narodna banka Srbije i da li ćemo možda i mi uskoro u novčaniku nositi samo plastiku.

U Narodnoj banci Srbije kažu za Telegraf.rs da kontinuirano prate svetske standarde koji se tiču primene novih materijala i tehnika za izradu novčanica u cilju unapređenja njihovog kvaliteta.

– Većina novčanica na globalnom nivou pravi se od tradicionalnog pamučnog papira. Centralne banke su se decenijama oslanjale na njihov izgled, specifičan taktilni osećaj i “zvuk” novih novčanica. U novije vreme kao alternativa novčanicama od papira pojavile su se novčanice od polimera, kao i hibridne novčanice koje su mešavina polimera i pamučnog papira – kažu za Telegraf.rs u Narodnoj banci Srbije.

U NBS ističu da i dalje mali broj zemalja ima u opticaju novčanice od polimera, a još je manji broj zemalja koje imaju sve apoene novčanica izrađene od polimera.

– Imajući u vidu navedeno, NBS za sada ne planira uvođenje novčanica od polimera, odnosno hibridnih novčanica, ali intenzivno prati kretanja u industriji proizvodnje novčanica. NBS raspolaže optimalnom količinom novčanica u rezervi za potrebe zamene oštećenih novčanica, kao i usvojene planove izrade novčanica u narednom periodu – kažu u NBS.

Oni objašnjavaju da su plastične novčanice pokazale neke prednosti u odnosu na papirne, ali i mane.

Makedonci su počeli zamenu papirnih novčanica plastičnim, Foto: Wikipedia

PREDNOSTI PLASTIČNIH NOVČANICA

– Traju nekoliko puta duže od papirnih novčanica, što za posledicu ima smanjenje troškove obrade i zamene novčanica, a samim tim bolji uticaj na životnu sredinu 

– Mogu se reciklirati kada više nisu podobne za opticaj

– Ne apsorbuju vlagu, pa se teže prljaju i duže zadržavaju krutost od papirnih novčanica

 Znatno ih je teže pocepati u odnosu na papirne novčanice

– Teže ih je oštetiti pranjem u veš mašini u poređenju sa papirnim novčanicama

– Zabeležen je manji broj falsifikata novčanica od polimera

NEDOSTACI PLASTIČNIH NOVČANICA 

– Troškovi proizvodnje novčanica od polimera su viši od troškova proizvodnje papirnih novčanica

– Rukovanje novčanicama od polimera je teže, jer se teško savijaju i “klizaju” jedna preko druge kada su u kontaktu sa vlagom

– Boja na novčanicama bledi kada su izložene suncu

– Nije u potpunosti potvrđena kompatibilnost sa postojećim mašinama za uplatu i isplatu novca

 

Izvor: Telegraf

Tags
Back to top button