Plata leže istog sekunda, čak i noću – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Plata leže istog sekunda, čak i noću

Poslodavci u Srbiji moći će od oktobra ove godine svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Narodna banka Srbije će od oktobra pustiti u rad novi “instant” platni sistem, kaže generalna direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.

Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci “želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja”, jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu”, kaže Stanićeva za Tanjug.

Do sada, praksa je bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak posle podne isplati zaradu radnicima, novac je mogao da “legne na račun” tek u ponedeljak, ili, u slučaju da se “zakači praznik”, tek nakon njega.

Stanićeva objašnjava da će po nalogu poslodavca, transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun, dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.

Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

“Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno, da u trgovini plate račun skenirajući telefonom Ku-Ar kod (QR code), a trgovac će za razliku od kartičnih plaćanja ta sredstva dobiti za par sekundi”, objašnjava Stanićeva.

Korist od novog sistema će imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće, naglašava Stanićeva.

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

Izvor: RTS,

Tags
Back to top button