EIF i UniCredit Banka povećavaju podršku MSP sa dodatnih 130 miliona evra – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

EIF i UniCredit Banka povećavaju podršku MSP sa dodatnih 130 miliona evra

UniCredit Banka Srbija proširila je svoju saradnju sa Evropskim investicionim fondom (EIF) potpisavši novi ugovor sa ciljem da poveća iznos garancije u okviru COSME programa, programa Evropske komisije za mala i srednja preduzeća (MSP).

Ovaj novi ugovor će omogućiti dodatno finansiranje u iznosu od 130 miliona evra. Zajedno sa inicijalno potpisanim ugovorom vrednim 100 miliona evra u maju prošle godine, malim i srednjim preduzećima širom Srbije je obezbeđen lakši pristup finansijskim sredstvima u ukupnom iznosu od 230 miliona evra.

Zahvaljujući ugovoru o garanciji u okviru COSME programa, UniCredit Banka Srbija će ponuditi nove kredite sa značajno smanjenim zahtevima za kolateralom. EIF će obezbediti direktne garancije UniCredit Banci, omogućivši joj da malim i srednjim preduzećima pruži podršku kroz povoljnije uslove finansiranja i duži period otplate. Banka će nastaviti da odobrava kredite za obrtna sredstva na period otplate od preko tri godine, dok će se investicioni krediti odobravati na period duži od pet godina.

Komentarišući potpisivanje sporazuma, Izvršni direktor EIF-a, Pjer Luiđi Đilibert, je rekao: “Oduševljen sam što upravo danas, tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana, objavljujemo potpisivanje sporazuma o garanciji za preduzeća iz Srbije. UniCredit Banka Srbija, u čijem fokusu su mala i srednja preduzeća, sa ovim novim potpisom imaće mogućnost da proširi svoje aktivnosti na taj način što će ponuditi atraktivne uslove. EIF je veoma zadovoljan što povećava podršku MSP segmentu na Zapadnom Balkanu kroz ovaj današnji sporazum.”

Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija, je izjavila: “Kao ključni pokretači ekonomskog razvoja zemlje i otvaranja novih radnih mesta, mala i srednja preduzeća imaju krucijalnu ulogu kada je u pitanju prosperitet za sve privrede u razvoju. Zahvaljujući novom sporazumu u okviru COSME programa, mi možemo dodatno da proširimo fokus na klijente i da doprinesemo boljem iskorišćavanju razvojnog potencijala ovog vitalnog segmenta privrede.”

Tags
Back to top button