Eurobanka obeležila 15 godina poslovanja u Srbiji – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Eurobanka obeležila 15 godina poslovanja u Srbiji

Eurobanka, jedina grčka banka u Srbiji, obležava 15 godina poslovanja u Srbiji, uz najavu daljeg razvoja u skladu sa potrebama zaposlenih, klijenata, partnera i društvene zajednice.

Zamenik generalnog direktora Eurobank Grupe i član Upravnog odbora Eurobanke Srbija Stavros Joanu rekao je na konferenciji za novinare da Grupacija mora da se fokusira na rast i na to da ostane čvrsta u ovim trubulentnim vremenima, te da je namera da se razvija na međunarodnom tržištu.

Po podacima Narodne banke Srbije, Eurobanka je među 10 najvećih banaka u Srbiji, a Joanu kaže da ga raduje dalji razvoj poslovanja u Srbiji.

U ukupnom kapitalu bankarskog sektora u Srbiji, ima udeo od osam procenata.

“Možemo da budemo ključni igrač u Srbiji”, kaže Joanu i naglašava da je 15 godina obeležio uspešan rad Eurobanke u Srbiji i da se raduje obeležavanju sledećih 15 godina poslovanja u Srbiji.

Upitan da li će poslovanje širiti putem eventualne kupovine još neke banke u Srbiji, Joanu je rekao da je to jedna od mogućnosti koju će razmotriti kada se takva prilika ukaže.

Podsetio je da su druge grčke banke napustile tržište Srbije, a da je Eurobanka ostala i da to želi da kapitalizuje i da nastavi da pruža usluge grčkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Joanu je naveo da je cilj da Eurobanka ima čvrstu poziciju u regionu i zdravo pozicionirano poslovanje, a da postoji konkretna strategija na međunarodnom nivou.

Dirnut je, kaže, time kako je poslovanje Eurobanke raslo u Srbiji i postignutim uspesima, i veruje da je tim u Srbiji sposoban da vodi Eurobanku ka daljem rastu.

Podsetio je da je Grčka poslednjih godina prošla ozbiljnu krizu i postigla uspeh u njenom prevazilaženju, te da se očekuje da 20. avgusta ove godine izađe iz programa međunarodne pomoće. Grčka je, kako dodaje, sada spremnija da se suoči sa izazovima.

U obraćanju, Joanu je izneo i lične utiske, pa je tako naveo da su Beograd i Srbija njegov drugi dom i da je kratko vreme živeo u Beogradu što mu je, dodaje, omogućilo da sagleda potencijale Srbije.

Upitan o povoljnom periodu za bankarski sektor, problemima u poslovanju, Joanu je rekao je bilo izazova, problema i kritičnih trenutaka, ali da su banke bez obzira na to ostvarile uspešne rezultate, te da je Eurobanci dokapitalizacija sa privatnim sredstvima omogućila međunarodno prisustvo.

“Naši planovi su da budemo jaki”, naglasio je on i dodao da je međunarodno pirisutvo važan cilj Eurobank Grupe uz pažljivo širenje i konzistentan rast.

Kao probleme i izazove sa kojima se suočava bankarski sektor naveo je sporne zajmove i problematične kredite.

Direktor Sektora međunarodnog poslovanja Eurobank Grupe i predsednik Upravnog odbora Eurobank Srbija Mihalis Luis rekao je da je franšiza u Srbiji važna za čitavu Grupaciju, te da je 15 godina poslovanja u Srbiji prekretnica i kompas koji vodi ka modernijoj budućnosti.

Naveo je da je Eurobanka posvećena srpskoj privredi, i da je Srbija od suštinske važnosti za aktivnosti Grupacije.

Predsednica Izvršnog odbora Eurobanke Slavica Pavlović podsetila je na skromne početke poslovanja u Srbiji 2003. godine sa 46 zaposlenih, ističući da danas ta finansijska institucija broji više od 1.300 zaposlenih, da se odlikuje stabilnošću i pouzdanošću, a da su izazovi s kojima se suočavala bili dodatni izvor uspeha.

Pavlović je rekla da je 2017. bila vrlo uspešna za Eurobanku, da je zabeležen rast kredita od više od 15 odsto i u poslovima s privredom i sa stanovništvom, da je dobitak pre oporezivanja iznosila 2,5 milijardi dinara, što je za 17 odsto više u odnosu na 2016.

“Balansirano smo rasli u svim segmentima”, kaže Pavlović i ističe da je Eurobanka posvećena privredi i da se uključuje u projekte za poboljšanje poslovne klime i ulaže u razvoj usluga i inovacija.

Eurbanka, navodi, ostaje posvećena i inovativnim proizvodima, i dodaje da je to jedina banka koja ima eksluzivni ugovor sa Fudbalskim klubom Mančester junajtid.

Ukazujući na društveno odgovorne aktivnosti Eurobanke, Pavlović je navela da je u poslednjih 10 godina Banka uložila više od 4,5 miliona evra u obrazovanje, ekologiju i socijalnu inkluziju, a da je od ove godine uključena u projekat “Škola nacrtana za vas” u cilju poboljšanja uslova učenja u ekonomskim školama.

Eurobank Srbija, čiji je moto “Banka kao nacrtana za vas”, ima 80 ekspozitura, pet centara za rad sa privredom, a dnevno servisira pola miliona računa klijenata. Ima moderan poslovni objekat u centru Beograda i raspolaže ukupno sa više od 16.000 metara kvadratnih poslovnog prostora širom Srbije.

Tags
Back to top button