Srbija dobila svoju prvu kriptovalutu – xCEEdium – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Srbija dobila svoju prvu kriptovalutu – xCEEdium

Blokčein, kriptovalute, zaštita podataka i onlajn bankarstvo u Srbiji neće više biti samo novi termini, postaće i sasvim opipljivi – jer se baš zbog njih 22. i 23. maja u Beogradu okuplja bankarska elita na najvećoj regionalnoj fintek konferenciji xCEEd.

Jedan od organizatora, direktor kompanije Paneleven Pavle Ljujić objašnjava zbog čega su ove tehnologije, ali i ovo tržište ključne za finansijski sektor budućnosti, kao i šta je xCEEdium, prva srpska kriptovaluta koju će predstaviti na konferenciji.

Šta je xCEEDium?

Zavisi koga pitate u našoj (ili u xCEEd) organizaciji, kaže Ljujić.

“Ako pitate inženjere reći će vam da je to ECR20 token na Ethereum mreži; ali ako pitate marketing reći će vam da je to novi način koji smo sagradili i usaglasili kriptovalutu tako da budemo prvi na planeti koji će je stvoriti uz opipljivu primenu na jednoj konferenciji. Za mene je to jedan dobronameran eksperiment, da vidimo da li i kako možemo da primenimo blockchain tehnologiju i kriptovalute na xCEEd konferenciju, tako da lako budu i laki i edukativi, tj. da približimo ljudima mogućnost tehnologije i podignemo nivo svesti i razumevanja na nenapadan način. Pošto nisam političar pokušaću direktno da odgovorim: xCEEdium je kriptovaluta bazirana na Ethereum tehonolgiji koja omogućava učesnicima konferencije da nauče nešto više o blockchain-u i nagrađuje ih za to učenje”, kaže Ljujić.

Na pitanje da li je bilo lako stvoriti kriptovalutu odgovara: “Iskreno nije bilo lako. Stvaranje kriptovalute je ozbiljan zahtev, ako hoćete time ozbiljno da se bavite, a za nas je bio dio konferencije, tako da naš inicijani pristup nije bio dovoljno proaktivan. Tek kada smo počeli i dobili uvid u situaciju odlučili smo da dodamo resurse. Imali smo sreću da smo našli partnera, crnogorsku kompaniju m:tel koji nas je podržao u svakom pravcu uz sjajnu energiju”.

Sama realizacija, kako je kazao, je bila u nekoliko koraka.

“Prvi je bio; “ne znamo ništa o ovome, moramo da nađemo eksperte”. To je dugo trajalo, jer je jako nova tehnologija i većina “eksperata” na koje naiđete se time bave godinu dana duže od vas. Uvek se šalim da se Blockchain meri u psećim godinama, ali one nisu dovoljne za ozbiljnu tehnologiju. Drugi korak je bio: “i dalje ne znamo ništa o ovome, hajde da naučimo što više što pre”. Kada smo našli prave saradnike i kada smo oformili neko interno znanje, bilo je pitanje izbora tehnologije, suštinski, da li da se ide sa otvorenim “public” ili zatvorenim private” blochain-om, šta su prednosti i mane, Time to Market, trošak i tako dalje. Nakon jako puno vremena, odlučli smo se za Ethereum i ECR20 i adaptirali smo se na njihova ograničenja, ali smo uspeli da zadovoljimo glavne potrebe: da bude public blockchain, da ima smart contract i da možemo da sve razvijemo i postavimo u rokovima”,navodi Ljujić.

 

Tags
Back to top button