Evro pod pritiskom zbog vesti iz Italije – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Evro pod pritiskom zbog vesti iz Italije

U fokusu ulagača je i politička situacija u Italiji, gde dve populističke stranke – Pokret 5 zvezda i Liga – pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 nedelja nakon što su održani parlamentarni izbori.

Na azijskim se berzama u četvrtak trguje oprezno, dok je evro pod pritiskom nakon vesti da bi dve italijanske populističke stranke koje nastoje formirati koalicijsku vlast mogle tražiti od Evropske centralne banke da toj zemlji oprosti 250 milijardi evra dugova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, a za toliko su porasle i cene deonica u Južnoj Koreji. Na ostalim berzama indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cena deonica na Wall Streetu, premda su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice dosegnuli 3,10 posto, novu najviši nivo u gotovo sedam godina.

Rast prinosa obično loše utiče na tržišta deonica jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmeriti svoja sredstva iz deonica u obveznice.

No, ovoga puta prinosi su bili u drugom planu jer su ulagače na najvećoj svetskoj berzi ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

 

Juče su cene deonica na italijanskoj berzi potonule 2,3 posto, dok su prinosi na 10-godišnje obveznice skočili za 19 baznih bodova, na 2,13 posto.

Zbog toga se na valutnim tržištima pod pritiskom našao i kurs evra, pa je juče u jednom trenutku zaronio na 1,1763 dolara, najniži nivo u pet meseci.

Jutros se, doduše, vratio iznad granice od 1,18 dolara, no analitičari kažu da puno toga zavisi od razvoja situacije u Italiji.

A dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, i dalje se kreće oko najviših nivoa u pet meseci. Jutros je skliznuo na 93,28 bodova, dok je jučer u jednom trenutku dosegnuo 93,63 boda.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,30 jena, kao i juče u ovo doba.

A cene su nafte jutros blago porasle, pa je na londonskom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 79,40 dolara, gotovo na nivou od 80 dolara, koju nije prešao od decembra 2014. godine.

Tags
Back to top button