Rast prinosa na obveznice izazvao pad Wall Streeta – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Rast prinosa na obveznice izazvao pad Wall Streeta

Na Wall Streetu su u utorak cene deonica pale, prvi put nakon četiri dana rasta, jer su podaci o snažnom rastu potrošnje izazvali zabrinutosti u vezi inflacije, a to je podstaklo rast prinosa na američke obveznice na najvišeg nivoa u gotovo sedam godina.

Dow Jones oslabio je 193 boda ili 0,78 posto, na 24.706 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 posto, na 2.711 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7.351 bod.Nakon četiri dana rasta, ti su indeksi pali jer se ulagači plaše rasta inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Te zabrinutosti izazvao je podatak da je u aprilu u SAD-u rast prometa u trgovini na malo, isključujući prodaju goriva i automobila, porastao 0,4 posto na mesečnom nivou, što ukazuje na ubrzanje potrošnje Amerikanaca.

A kako bi to moglo podstaći rast inflacije, juče su porasli prinosi na američke obveznice, pri čemu je na referentne 10-godišnje obveznice prinos skočio na 3,09 posto, najviši nivo od januara 2011. godine.

Rast prinosa ne ide u prilog tržištu deonica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmeriti svoja sredstva iz deonica u obveznice.

Osim što je izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamata Feda, rast prinosa podstakao je i jačanje dolara, pa je njegova vrednost u odnosu na korpu svetskih valuta dosegnula najviši nivo u ovoj godini, što ne ide u prilog deonicama velikih američkih izvoznika.

„Kombinacija snažnog rasta ekonomije i viših kamatnih stopa uznemirava. Jači dolar podrazumijeva pritisak nadole… Sve to drži tržište nervoznim”, kaže Anthony Chan, ekonomist u Chaseu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se čeka daljnji razvoj situacije u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

Zbog toga su juče pale cene deonica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu najviše u nekretninskom, zdravstvenom i tehnološkom.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.722 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.553 boda. No, frankfurtski DAX skliznuo je 0,06 posto, na 12.970 bodova.

Back to top button