Zadržan kreditni rejting Srbije na nivou BB+ – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Zadržan kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Rejting agencija „Standard i Purs“ zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije.

Time se Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje i još uvek visokoj, mada opadajućoj globalnoj inflaciji.
„Standard i Purs“ u izveštaju ističe da je rejting Srbije podržan umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike i da će inflacija značajno pasti od 2024. godine.

Navodi se da će inflacija ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od tri odsto, uz odstupanje od jedan i po procenat, u drugoj polovini 2024. godine i navodi da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan.

Agencija dodaje da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da spoljne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama, saopštava NBS.

Tags
Back to top button