Deutsche bank pristala da plati 240 miliona kazne zbog manipulacija Liborom – Bankar.rs
FOREXINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Deutsche bank pristala da plati 240 miliona kazne zbog manipulacija Liborom

Najveća nemačka banka Deutsche Bank pristala je da plati 240 miliona  dolara u nagodbi u vezi privatne tužbe u SAD-u za udruživanje s drugim bankama s ciljem manipulisanja referentnom kamatnom stopom Libor.

Deutsche Bank je treća banka koja je pristala na isplatu kako bi rešila potraživanja takozvanih “over-the-counter” ulagača. Američka banka Citigroup prošlog je jula postigla slično rešenje “teško” 130 miliona dolara, dok se britanska banka Barclays nagodila za 120 miliona dolara u novembra 2015. godine.

Deutsche Bank je demantovala da je radila išta nedopušteno, ali se nagodila kako bi izbegla rizike i troškove sudskog postupka.

Londonsku međubankarsku kamatu, ili skraćeno Libor, koriste banke kako bi određivale kamatne stope za stotine hiljada milijardi dolara na kreditnim karticama, zatim za hipoteke, studentske kredite i druge transakcije, kao i za određivanje troška posuđivanja jednih drugima.

Ulagači, uključujući američki grad Baltimore i univerzitet Yale u New Havenu u saveznoj državi Connecticut, optužilo je 16 banaka za zaverničko ponašanje s ciljem manipulisanja Liborom, a privatna parnica pokrenuta je 2011. godine.

Banke su dosad na globalnom nivou platile oko devet milijardi dolara za nagodbe i podmirenje tužbi vezanih za nameštanje Libora. Prošlog jula čelnik britanskog finansijskog regulatora kazao je da će se do kraja 2021. godine ukinuti Libor.

Tags
Back to top button