ECB traži od banaka da rezervišu dodatna sredstva za poslovanje s virtuelnim valutama – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

ECB traži od banaka da rezervišu dodatna sredstva za poslovanje s virtuelnim valutama

Banke bi trebale staviti na stranu određeni iznos za pokrivanje poslovanja s virtuelnim valutama poput bitcoina, poručio je član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Yves Mersch.

 Kriptovalute koje izdaju privatne kompanije uz podršku korisnika nisu novac, upozorio je Mersch, zatraživši regulaciju izdavaoca, platformi za trgovanje i banaka, odnosno klirinških kuća aktivnih u tom segmentu.

“Zbog snažnih oscilacija virtuelnih valuta možda bi trebalo zatražiti da trgovanje tim valutama bude podržano odgovarajućim nivoom kapitala i da bude odvojeno od ostalih aktivnosti trgovanja i ulaganja”, kazao je Mersch na konferenciji u Istambulu.

Banke u evrozoni, koje ECB nadzire, do sada nisu bile aktivne u tom segmentu dok je američki gigant “Goldman Sachs” najavio da će ove godine početi trgovati virtuelnim valutama.

Mersch je naglasio da je tržište zasada previše malo da bi ugrozilo finansijsku stabilnost, uz tržišnu kapitalizaciju početkom ove godine od 432 milijarde dolara. Naknadno je vrednost bitcoina snažno pala.

To bi se moglo promeniti, upozorio je zvaničnik ECB-a, i virtuelne bi valute mogle predstavljati rizik posebno ako se budu koristile kao kolateral za bankovne kredite, odnosno za namirenje transakcija u klirinškim kućama.

“Treba utvrditi da li je eventualno potrebno rezervisati određene iznose za pokrivanje aktivnosti s virtuelnim valutama, koje se sprovode u sklopu intrastrukture finansijskih tržišta”, kazao je Mersch.

Ekonomski.net

Tags
Back to top button