Država prodaje svoj deo u Jubmes banci – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Država prodaje svoj deo u Jubmes banci

Domaća Jubmes banka uskoro bi mogla dobiti novog vasnika za udeo od 20,22 odsto, koliko poseduje država Srbija.


Ona je prva od četiri banke u kojima država ima udeo a za koji traži kupca. Ministarstvo finansija Srbije objavilo je konkurs u vezi s prodajom udela u Jubmesu. On je nedavno završen. Na poziv se javilo šest domaćih i stranih investitora. Država sada ima rok od 120 dana da izabere budućeg vlasnika udela, ako nadležni procene da je neko do kandidata odgovarajući. Taj posutpak regulisan je Uredbom o načinu i postupku prodaje akcije banaka u vlasništvu Republike Srbije.

Sama po sebi Jubmes banka, baš i da je cela na prodaju, nije mnogo akrtaktivna. Tržišni udeo joj je 0,30 odsto. Međutim, početak prodaje mogao bi nekome zainteresovanom za jeftiniji ulazak na srpsko tržište dobro doći. Vlasnik sistema „Alko grupa” Miroljub Aleksić slovio je za zainteresovnog. Kada je prošle godine kupovao akcije te banke, moglo se čuti da je on gotovo sigurno novi vlasnik. Poznati biznismen je tada to demantovao i objasnio da akcije kupuje da bi zaradio kada ih bude prodavao. Da li je taj trenutak stigao, videće se ako država izabare investitora. Budući vlasnik želeće, izvesno, udeo veći od 50 odsto. Zvanično, osim države Srbije, znatnija učešća u Jubmesu ima Beobanka u stečaju – 6,6 odsto i država SFRJ – 5,5 odsto. Kompanija „Alfaplam” iz Vranja poseduje 4,9 odsto akcija, a ona je u sastavu „Alko grupe”. Dominiraju, znači, mali akcionari.

Osim u Jubmesu, država ima vlasnički udeo od 74,55 odsto u Poštanskoj štedionici, kod Komercijalne banke to je 41,74 odsto i u Srpskoj banci 76,96 odsto akcija.

Kod nas se već duže polemiše o tome treba li država da proda svoj udeo u bankama. Na tu temu međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže:

„Privatizacija u Srbiji se otegla preko svake mere“, ističe on.

„Dobro je da se ti udelu prodaju. Država tada više neće morati da brine o njihovom poslovanju.“

Inače, Jubmes banka je osnovana još daleke 1979. godine a s ciljem da finasijski potpomogne izvoz SFRJ.

 

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button