Apple i Amazon na korak od bilion dolara vrednosti – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Apple i Amazon na korak od bilion dolara vrednosti

Da je Apple prva kompanija modernog doba, kojoj na dohvat ruke dostizanje magičnog broja od bilion dolara u vrednosti, nije tajna.

Međutim, Amazon se polako probija do vodeće pozicije i preti da preuzme tu laskavu titulu.

Ruže zasad cvetaju u Apple-u, kompaniji koju je u garaži davne, 1976. godine osnovao Steve Jobs, postiže trenutnu tržišnu vrednost od 934 milijarde dolara, a samo prošle godine zabeležila je ukupne prihode od 229 milijarde dolara. Poređenja radi, to predstavlja prihode veće i od BDP-a nekih država. Apple zapošljava preko 100 hiljada radnika.

Nakon objave da je veliki investitor Warren Buffett povećao svoj udeo u Apple-u, svi finansijski analitičari, očekuju uskoro probijanje cifre od jednog biliona dolara. Međutim, upozoravaju, nije nemoguće da u “foto-finišu” Apple prestigne još jedan američki gigant, Amazon. Iako kompanija Jeffa Bezosa kaska za Apple-om, ostvarujući tržišnu cenu od 780 milijardi dolara, njene akcije su eksplodirale.

Uporedimo li te dve kompanije, vidljivo je kako su akcije Apple porasle za 24% u prethodnoj godini, ponajviše u iščekivanju novog modela iPhone X-a. Optimizam je u međuvremenu splasnuo, jer novi model koji u SAD-u stoji 999 dolara nije izazvao planiranu pomamu među kupcima. S druge strane, Amazonove akcije vinule su se za neverovatnih 70% u poslednjih dvanaest meseci, nakon porasta prihoda od 31% zahvaljujući preseljenju kupovine na online i činjenice da kompanije sele IT odjeljenja u cloud, gde Amazon Web Services tržišni lider.

Izvor: PC Press

Tags
Back to top button