Devizne rezerve NBS narasle na 10,4 milijarde evra – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Devizne rezerve NBS narasle na 10,4 milijarde evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 10,42 milijarde evra, što je za 194,4 miliona evra više nego na kraju marta, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) “težile” su na kraju aprila 8,62 milijarde evra, i veće su za 165 miliona evra nego na kraju marta.

Aprilski nivo bruto deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga – gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Znatno povećanje deviznih rezervi u aprilu je najvećim delom rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 472,3 miliona evra i bio je za 370,5 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,74 milijarde evra.

U aprilu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 205 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Tags
Back to top button