Indeksi na Wall Street-u znatno porasli, splasnule bojazni od prebrzog rasta kamatnih stopa – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Indeksi na Wall Street-u znatno porasli, splasnule bojazni od prebrzog rasta kamatnih stopa

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi znatno porasli drugi dan zaredom jer su nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o inflaciji splasnule bojazni od prebrzog rasta kamatnih stopa u SAD-u.Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 24.739 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 posto, na 2.723 boda, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 7.404 boda.

U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cene su deonica juče porasle jer su nakon izveštaja o inflaciji splasnule bojazni od ubrzanja tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

 U apriluu su u SAD-u potrošačke cene porasle 0,2 posto na mesečnom nivou, manje nego što su analitičari očekivali i sporije u odnosu na prethodne mesece.

Pritom je rast cena goriva, najveći pokretač inflacije, anuliran padom cena u zdravstvu.

Unatoč tome, veruje se da će Fed u junu povećati kamate po drugi put u ovoj godini, no barem neće, kažu analitičari, ubrzati tempo povećanja cene novca.

S obzirom na inflaciju i rast potrošnje, što potiče rast najveće svetske ekonomije, analitičari u ovoj godini očekuju povećanje kamata Feda u tri navrata, a ne četiri kako su se neki plašili.

„Inflacijski podaci kreću se na nivoima koji nisu tako alarmantni. Ulagači su odahnuli jer veruju da Fed neće prebrzo povlačiti poteze”, kaže Mark Kepner, broker u firmi Themis Trading.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u tekućoj sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izveštaje, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izveštaja očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

U fokusu ulagača bila je juče i deonica Applea, koja je poskupila daljnjih 1,4 posto, na rekordnih 190 dolara.

To znači da bi taj proizvođač iPhonea uskoro mogao postati prva kompanija u svetu čije je tržišna vrednost dosegnula 1.000 milijardi dolara. Od te razine udaljena je još samo oko 7 posto.

I na evropskim su berzama cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, na 7.700 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,62 posto, na 13.022 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.545 bodova.

Na azijskim su berzama u petak cene deonica snažno porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagači veruju da američki Fed neće ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijski pritisci nisu prejaki.

Tags
Back to top button