KomBank Art hol: Novi pogledi na umetnost na izložbi „Novi motivi u Primenjenom slikarstvu“ – Bankar.rs
Društvena odgovornostSVE VESTI

KomBank Art hol: Novi pogledi na umetnost na izložbi „Novi motivi u Primenjenom slikarstvu“

U KomBank Art holu otvorena je nova izložba studenata Fakulteta primenjenih umetnosti „Novi motivi u Primenjenom slikarstvu“.

Izložbu čine slike tri studenta master studija smera Primenjeno slikarstvo, Veljka Vučkovića, Bojana Radišića i Željane Stojanović. Mentor je vanredni profesor Nikola Božović.

Mladi umetnici kroz svoja dela uvode u umetnost nove ideje i nove poglede, njihova stvaralačka produkcija je različita, kao što su različita i njihova dela, ali kroz nove motive i „situacije“ koje njihove slike prikazuju, možemo da pratimo kako se slikarstvo menja.

„Veljko Vučković radi retroistorijske portrete sa totalitarnim obrascima u poimanju psihologije likova i egzistencijskim situacijama u kojim se isti nalaze. Kolorit je sveden, prilagođen melanholičnoj atmosferi i kompoziciji slike. Bojan Radišić uzima gotove, trenutno prezentovane vizualne sadržaje iz savremenog medijskog prostora. Predlošci su namerno izdvojeni i prezentovani kroz crno-beli filter. Umetnički koncept Željane Stojanović je potpuno drugačije umetničke prirode od predhodna dva autora. Radovi su kolaži, nastali od elemenata intenzivnog kolorita. Reciklaža kao osnov kreativnog postupka, prisutna je u procesu izrade kolaža, ali plasticitet, sjaj i namerna rustičnost u tretiranju materijala, daju im izuzetnu svežinu i ekspresivnost“, rekao je o izloženim radovima Marko Lađušić, redovni profesor FPU.

O autorima

Bojan Radišić je rođen 1994. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na studijskom programu Primenjena umetnost, modul Primenjeno slikarstvo. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi. Dobitnik je stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“. Trenutno je na master studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Veljko Vučković je rođen 1994. godine u Gornjem Milanovcu. Takođe je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjeno slikarstvo, gde trenutno pohađa i master studije. Svoje radove izlagao je na tri samostalne izložbe, a učestvovao je na 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade „Momčilo Moma Marković“ za najbolji crtež malog formata i tri pohvale.

Željana Stojanović je takođe rođena 1994. u Beogradu. Završila je srednju Školu za dizajn, odsek likovni tehničar i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, studijski program Primenjena umetnost, modul primenjeno sllikarstvo, u klasi profesora Nikole Božovića. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Učesnik je više grupnih izložbi, likovnih kolonija i festivala. Član je mlade organizacije „Slavimo umetnost” koja za cilj ima organizovanje zajedničkih umetničkih manifestacija.

Izložba „Novi motivi u Primenjenom slikarstvu“ trajaće do 20. maja. KomBank hol na Trgu Politika 1 je otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 časova, a ulaz je besplatan.

Tags
Back to top button