ECB: Euribor ostaje “rekordno nizak” – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB: Euribor ostaje “rekordno nizak”

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži ključne kamatne stope na postojećem izuzetno niskom nivou, i da za sada ne smanjuje finansijske podsticaje ekonomijama evrozone putem programa kupovine obveznica.

Euribor je prosečna kamatna stopa po kojoj grupa evropksih banaka međusobno pozajmljuje novac, za koju je kod nas vezana većina kredita u eurima.

Centralna banka 19-članog monetarnog bloka je takođe saopštila da očekuje da će inflacija u evrozoni u doglednoj budućnosti ostati ispod cilja ECB-a od nepunih 2,0 procenta.

“Neto kupovine u okviru Pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP) tokom narednog kvartala i dalje će se obavljati znatno jače nego tokom prvih meseci ove godine”, navodi se u saopštenju ECB, prenosi Rojters.

ECB je u ovom kvartalu mesečno kupovala oko 80 milijardi evra duga u okviru PEPP programa u odnosu na oko 62 milijarde evra u prvom tromesečju.

“Ova odluka verovatno neće poljuljati tržišta kapitala, jer su članovi Upravnog saveta, uključujući i predsednicu ECB Kristin Lagard, jasno stavili do znanja da je centralna banka sklonija tome da iz opreza pogreši nego da rizikuje sa prevremenim smanjenjem PEPP programa vrednog 1,85 biliona evra”, ocenjuje britanska agencija.

Preuranjeno povlačenje ovih stimulusa moglo bi da ubrza ionako zabrinjavajući rast troškova zaduživanja i da uguši ekonomski oporavak evrozone koja izlazi iz dvostruke recesije u kojoj se našla na početku godine.

“Ostajući pri svojim dugogodišnjim smernicama, ECB je takođe poručila da će PEPP trajati do marta 2022. i da zadržava pravo da smanji ili poveća mesečne kvote kupovina po potrebi, kako bi održala povoljne uslove finansiranja”.

“Upravni savet je spreman da prilagodi sve svoje instrumente, prema potrebi, kako bi se obezbedilo kontinuirano kretanje inflacije ka cilju”, dodaje se u saopštenju.

Što se inflacije tiče, Lagard je na konferenciji za novinare rekla da je ona porasla tokom poslednjih meseci kao rezultat niske uporedne baze, prolaznih faktora i povećanja cena energenata.

“Očekuje se da će inflacija nastaviti rast u drugoj polovini godine, pre nego što počne da pada kako prolazni faktori budu iščezavali”, navela je predsednica ECB, dodajući da se očekuje da će glavna inflacija ostati ispod cilja od blizu, ali ispod 2,0 procenta, preneo je CNBC.

ECB je predstavila danas i ažurirane ekonomske projekcije za zonu evra. Banka sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 4,6 posto u ovoj godini i od 4,7 odsto u 2022, pri čemu su obe stope revidirane naviše.

U pogledu inflacije, ECB je takođe povećala prognoze u odnosu na projekcije iz marta i sada predviđa u 2021. godini godišnju inflaciju od 1,9 odsto, a u narednoj od 1,5 procenata.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button