Azijske berze: Ulagači oprezni uoči poruka Feda – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Azijske berze: Ulagači oprezni uoči poruka Feda

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, a vrednost dolara prema korpi valuta kreće se oko najviše nivoe u gotovo četiri meseca dok se čekaju poruke sa sednice čelnika američke centralne banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromenjen u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 %, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 0,6 %. U Australiji su, međutim, porasle oko 0,5 %.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. No, ulagači su oprezni jer mnoge kompanije upozoravaju da im rastu troškovi poslovanja kako zbog toga što su Sjedinjene Države nedavno uvele carine na aluminijum i čelik, tako i zbog toga što su cene nafte dostigle najviše nivoe u četiri godine.

Osim što bi rast troškova poslovanja mogao nagristi zarade kompanija u idućem razdoblju, ulagači se plaše da bi jačanje inflacije moglo navesti američku centralnu banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Zbog toga će danas biti u fokusu saopštenje Feda nakon dvodnevne sednice njegovih čelnika.

Ne očekuje se povećanje kamatnih stopa, no ulagače zanima kako monetarne vlasti ocenjuju situaciju, s obzirom na poslednje podatke koji govore o usporavanju rasta američke ekonomije, ali i jačanju inflacije.

Uoči poruka Feda, na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta kreće se oko najvišeg nivoa gotovo četiri meseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je juče 92,57 bodova, dok je jutros blago skliznuo na 92,43 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,1 %, na 109,80 jena.

Američka valuta jutros je blago oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla s jučerašnjih 1,1980 na 1,1995 dolara.

A jačanje dolara negativno utiče na cene nafte, koje su pod pritiskom i zbog toga što su poslednjih nedelja prebrzo rasle.

Zbog toga je juče cena barela na američkom tržištu potonula gotovo 2 odsto, na 67,25 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/
Tags
Back to top button