Nemačko zlato napokon na nemačkom tlu – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Nemačko zlato napokon na nemačkom tlu

Najjača evropska ekonomija ima druge najveće svetske rezerve zlata, nakon Sjedinjenih Država, ali decenijama gotovo ništa od oko 3.400 tona tog plemenitog metala, danas vrednog zapanjujućih 117 milijardi evra, nije se moglo pronaći na nemačkom tlu.

 Kako bi zlato osigurali od moguće sovjetske invazije tokom hladnog rata, a i zbog drugih istorijskih razloga, Nemci su svoje zlatne poluge čuvali u trezorima centralnih banaka u Njujorku, Londonu i Parizu.

Suočena sa velikim javnim pritiskom, Bundesbanka je odlučila da polovinu svojih zlatnih rezervi čuva u domovini, što se radilo zadnjih pet godina nizom tajnih pošiljki iz Amerike, Britanije i Francuske. Sada se čuvaju u neprobojnom delu podruma sedišta Bundesbanke u Frankfurtu.

Banka je, međutim, istorijski najvrednije primerke odlučila da izloži u svom Muzeju novca. Izložba “Zlato – Blago Bundesbanke” otvorena je do septembra.

Jedan od centralnih eksponata je i zlatna poluga izlivena 1917. godine u Londonu, jedna od najstarijih zlatnih poluga nemačkih zlatnih rezervi. Tu su i zlatne kovanice iz perioda rimskog cara Konstantina. A posebno mesto dobile su kovanice načinjene od zlata izvađenog iz Rajne i Dunava.

“Mislim da nema teme, koja više pobuđuje interesovanje građana od zlata”, rekao je član uprave Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele. “Radimo ovo kako bi građanima pokazali da su zlatne poluge ovde, da pokažemo transparentnost”, dodaje Thiele.

Naime, godinama su se oko nemačkih zlatnih rezervi raspredali mitovi.Istorijski koreni leže u 60-tim godinama kada je Nemačka, zahvaljujući „nemačkom privrednom čudu”, počela naglo da gomila zlatne rezerve, bez kojih je ostala tokom i posle Drugog svetskog rata.

Tada je zaključeno da zbog hladnog rata i opasnosti od sovjetske invazije poluge budu premeštene “zapadno od Rajne”. Tokom finansijske krize pre desetak godina krenule su prve javne kritike na činjenicu da Nemačka, uprkos promenjenim geopolitičkim okolnostima zbog kojih su rezerve preseljene u inostranstvo, svoje zlato ne vraća kući. Neki su čak počeli dovoditi u pitanje postojanje nemačkih zlatnih rezervi.

Sada se 1.710 tona nalazi u Frankfurtu, oko 1.200 ih je za svaki slučaj ostalo u Njujorku i oko 430 u Londonu. Iz Pariza su u potpunosti povučene sve rezerve s obzirom na to da je Francuska, takođe, u evrozoni, pa u slučaju krize zajedničke valute zalihe zlata ne bi bile od neke pomoći.

Iako zlato više nije sudbonosno važno za finansijske sisteme kao nekada, ono ostaje “sidro stabilnosti”, sigurna luka u teškim vremenima, objašnjava Bundesbanka. Za Nemce, koji u nacionalnoj podsvesti još imaju strahove od hiperinflacije Weimarske Republike, opipljivost zlata ima trajnu privlačnost.

Tags
Back to top button