Da li će Sava RE izvršiti prodor na tržište BiH? – Bankar.rs
OSIGURANJESVE VESTI

Da li će Sava RE izvršiti prodor na tržište BiH?

Drugi najveći osiguravač u regiji Sava RE oživeo je strategiju da pojača tržišno učešće u zemljama zapadnog Balkana sa neskrivanim ambicijama da uđe i na bosanskohercegovačko tržište.
Otkako je pre manje od godinu na čelo ovog osiguravača došao Marko Jazbec, Sava RE je ojačala pozicije u regiji kupovinom nekoliko manjih osiguravajućih društava.
Sava RE je kupila srpskog osiguravača Energoprojekt Garant a.d., specijalizovanog za osiguranja od odgovornosti i građenja, makedonsku firmu NLB Nov penziski fond AD Skopje, koja je bila u vlasništvu NLB Ljubljana i NLB Banke AD Skopje, a potom i hrvatske osiguravače Ergo Osiguranje i Ergo Životno Osiguranje koje su bile u vlasništvu Ergo Austria International AG i Ergo Versicherung Aktiengesellschaft.
Da se na ovome neće zaustaviti, Jazbec je nedavno poručio na jednoj konferenciji za novinare, kazavši da Sava RE merka bosansko i albansko tržište, a manjim preuzimanjima želeli bi ojačati prisutnost na srpskom i hrvatskom tržištu, gde su trenutno mali igrač, ali im se ova tržišta čine vrlo značajnim.
Albanija i Bosna i Hercegovina nedostajuće su kockice u trišnoj slagalici Save RE, budući da ova osiguravateljska grupacija osim u Sloveniji, ima firme u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu.
I dok u Srbiji i Hrvatskoj ima prilično malo tržišno učešće, Sava RE izgradila je jake pozicije na tržištima Crne Gore, Makedonije i Kosova.
Regionalno širenje očigledno je deo strategije slovenske grupacije nakon što je u novembru 2016. godine zvanično okončano spajanje četiri osiguravajuće kompanije Zavarovalnica Maribor, Zavarovalnica Tilia, Velebit osiguranje
i Velebit životno osiguranje, koje su sve članice Sava Re Group. Nova udružena osiguravajuća kompanija dobila je naziv Zavarovalnica Sava.
U maju 2017. godine je na čelo Save Re došao je Marko Jazbec na mandat od pet godina, a prepoznat je kao čovjek koji će sa “svojim znanjem, iskustvom i kompetencijama doprineti ostvarivanju strategije Grupe” kako je
prilikom imenovanja ustvrdio Nadzorni odbor u medijskom saopštenju.
Upućeni u dešavanja u bosanskohercegovačkom osiguravateljskom sektoru tvrde da ima manjih društava u Republici Srpskoj koja su na prodaju, ali da ima i onih koja bi bila interesantna potencijalnim investitorima, ali ih njihovi vlasnici ne nameravaju prodati.

 

Izvor: Indikator

Tags
Back to top button