Ukupna vrednost aktiva banaka u Venecueli spala na 40 mln $ – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Ukupna vrednost aktiva banaka u Venecueli spala na 40 mln $

Hiperinflacija u Venecueli pretvorila je banke u ovoj posrnuloj, nekada moćnoj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), u skladišta beskorisnog novca, čija ukupna vrednost iznosi 40 miliona dolara, prema Rojtersovoj analizi podataka finansijskih regulatora.

Mada banke poput Sitigrupe i španske BBVA održavaju poslovanje nadajući se boljim vremenima, vrednost 31 banke u Venecueli je u 2017. godini bila jednaka vrednosti jedne banke srednje veličine u Dominikanskoj Republici, prema podacima bankarskih regulatora.

Udruženo dejstvo godišnje inflacije, koja se procenjuje na 8.000 odsto, i državno regulisanih kamatnih stopa ostavilo je bankama malo motiva za davanje pozajmica i malo razloga za ubrizgavanje kapitala u svoje bilanse, što znači da kreditna aktivnost nepokolebljivo iščezava, navodi britanska agencija.

„Presahnjivanje kredita preti da pogorša ionako brutalnu recesiju koja je dovela do toga da stotine hiljada ljudi napusti zemlju zbog hronične nestašice proizvoda, rasta neuhranjenosti i sve učestalije pojave različitih bolesti koje se mogu sprečiti“, piše britanska agencija.

Mada je u decembru 2017.godine povrat na kapital privatnih banaka dostigao oko 115 posto, taj rezultat je slistila inflacija od 2.600 procenata u istom mesecu. Centralna banka je prestala da objavljuje statistiku o inflaciji, a procene o njenom kretanju daje Nacionalna skupština u kojoj dominira opozicija.

Venecuelanske banke su od januara 2017. kroz kredite plasirale samo 28 odsto svojih depozita, u poređenju sa prošlogodišnjim prosekom regiona od 100 procenata, prema podacima venecuelanske vlade i latinskoameričke federacije banaka, Felaban.

Zaključno sa decembrom, banke u toj zemlji, koja broji 30 miliona stanovnika, odobrile su u proseku 13 dolara kredita po osobi, u odnosu na više od 2.000 dolara po osobi koliko je u proseku odobreno lani u drugim zemljama u regionu, pokazuju podaci Felabana.

Sitibank Venecuela je počela da suspenduje račune i kreditne kartice klijentima 2017. godine kao deo strategije da minimizira poslovanje dok čeka da se situacija popravi, navela su za Rojters dva izvora iz bankarske industrije.

Lokalna filijala Sitija je izvestila u decembru o negativnom povratu na kapital od minus 43,1 procenat, prema regulatornim podacima.

Siti je već prodao svoje banke za poslove sa stanovništvom u ekonomski zdravijoj Kolumbiji i Brazilu kako bi smanjio troškove, ali na vidiku nema potencijalnog kupca za banku u Venecueli, piše Rojters.

Tags
Back to top button