KOM4PAY – Plaćanje preko interneta za korisnike elektronskog bankarstva – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvoSLIDERSVE VESTI

KOM4PAY – Plaćanje preko interneta za korisnike elektronskog bankarstva

Komercijalna banka uvela je novi način plaćanja robe ili usluge na Internetu KOM4Pay (Komforpej), korišćenjem elektronskog bankarstva, bez platne kartice, unošenja broja računa, PIN-a ili drugih poverljivih podataka.

Plaćanje putem elektronskog bankarstva jedan je od najrasprostranjenijih vidova plaćanja u Evropi u proteklih 10 godina, potpuno je bezbedno, a Komercijalna banka je prva banka koja je ovu uslugu učinila dostupnom klijentima na domaćem tržištu.

„Ovakvi načini plaćanja su u razvijenim evropskim zemljama široko zastupljeni i popularni koliko i kartična plaćanja, i izuzetno sam srećan što Srbija danas staje rame uz rame sa Holandijom, Nemačkom, Belgijom puštanjem u rad  sistema Kom4Pay“, objašnjava Petar Stefanović, izvršni direktor za nove bankarske tehnologije Komercijalna banke.

Za obavljanje internet kupovine, na prodajnim mestima koja prihvataju ovaj način plaćanja, klijent najpre unosi svoje korisničko ime i lozinku za pristup aplikaciji elektronskog bankarstva. Svaki nalog za plaćanje dodatno se odobrava unosom jednokratne numeričke šifre (SMS/mToken kod). SMS kod prosleđuje se klijentu na registrovani broj telefona, a mToken kod klijent generiše sam kroz aplikaciju mobilnog bankarstva.

KOM4Pay transakcija obrađuje se u okviru informacionog sistema Banke, a internet prodavnica nema pristup nijednom poverljivom podatku o klijentu. Nakon izbora opcije KOM4Pay plaćanje, klijent se automatski preusmerava na stranicu elektronskog bankarstva Komercijalne banke, odakle se dalje obavlja transakcija plaćanja

Za pitanja u vezi sa robom koja se kupuje preko interneta i statusom narudžbine, potrebno je da klijent direktno kontaktira prodavca. Komercijalna banka u ovom slučaju omogućava samo plaćanje poručene robe ili usluge.

Plaćanje putem usluge KOM4Pay trenutno je moguće na sajtovima Gigatrona i eUprave, a očekuje se uvođenje ovog načina plaćanja i na drugim prodajnim mestima.

Prilikom plaćanja putem KOM4Pay metode, klijent ne mora da zna broj računa prodavca, poziv na broj i druge podatke sa naloga za plaćanje. Čim  se kupovina potvrdi, nalog se automatski formira i sadrži sve potrebne podatke. Klijent ne može da menja podatke sa naloga. Prodavcu će sredstva biti prosleđena odmah nakon realizacije naloga za plaćanje.

KOM4Pay plaćanje dostupno je svim korisnicima elektronskog bankarstva Komercijalne banke za fizička lica. Plaćanja se obavljaju preko tekućeg računa građana.

Iz razloga bezbednosti nakon trećeg uzastopnog pogrešnog unosa lozinke korisnički nalog za pristup aplikaciji elektronskog bankarstva će se blokirati. Klijent više neće moći da pristupi aplikaciji elektronskog bankarstva ili da obavi KOM4Pay plaćanje. Nalog je moguće ponovo aktivirati kroz aplikaciju mobilnog bankarstva ili pozivom Kontakt centra Komercijalne banke na brojeve telefona 0700800900 ili 011 2018600.

Tags
Back to top button