EU spremna da britanskim finansijskim kompanijama odobri pristup jedinstvenom tržištu – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EU spremna da britanskim finansijskim kompanijama odobri pristup jedinstvenom tržištu

Evropska unija je nagovestila spremnost da velikoj britanskoj industriji finansijskih usluga obezbedi neki oblik pristupa jedinstvenom tržištu posle Bregzita.

 To je izjavio ministar za londonski Siti Džon Glen, koji je naveo da tranzicioni sporazum, o kom su se prošlog meseca dogovorile Britanija i EU, omogućava finansijskim kompanijama da s optimizmom nastave dalje i da prave planove za budućnost, prenosi Rojters.

Ogroman britanski finansijski sektor predstavlja jednu od najproblematičnijih oblasti u pregovorima o Bregzitu, pri čemu Britanija traži izdašne ustupke, dok EU ne odstupa od svog insistiranja na tome da britanske “crvene linije”, kao što je ona o ukidanju slobode kretanja za radnike iz EU – to onemogućavaju.

Britanija je predložila da buduća trgovinska saradnja s blokom u oblasti finansijskih usluga bude zasnovana na uzajamnom priznavanju propisa dve strane. Taj model bi podrazumevao tesnu saradnju između regulatora i kreatora finansijskih politika u Briselu i Londonu.

Međutim, Brisel je do sada odbacivao tu ideju, navodeći da tako nešto nikada ranije nije postojalo u tako velikom obimu. Ketrin MekGinis, šefica za politiku londonskog Sitika, kaže da je uzajamno priznavanje propisa “jedino moguće i najbolje rešenje”.

Alternativa je jednostrani sistem, prema kojem blok odobrava pristup svom tržištu samo ako su propisi strane države u potpunosti usklađeni s njenim vlastitim. Međutim, taj sistem Briselu takođe omogućava da jednostrano po kratkom postupku otkaže dozvolu za pristup tržištu, dodaje Rojters.

Tags
Back to top button