Šta pohvala Svetske banke znači srpskoj privredi? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Šta pohvala Svetske banke znači srpskoj privredi?

Nakon nedavnog izveštaja Svetske banke za 2018, povoljne ocene za Srbiju stižu i sa prolećnog zasedanja te institucije i iz Međunarodnog monetarnog fonda.

 Ministar finansija Dušan Vujović sastao se u Vašingtonu sa Sirilom Milerom, potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, koji je ocenio da Srbija šalje poruku sigurne i stabilne zemlje na Balkanu. Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje Ana Brnabić za RTS.

Srbija je stvorila zrelo tržište za strane investitore, što potvrđuje bolji rejting. Svetska banka ocenjuje i da naša zemlja više nego ikada pre ima uvid u realne mogućnosti razvoja, što doprinosi da precizno definiše prioritete daljih reformi.

Siril Miler, potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, kaže da je Srbija ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina.

– Sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi. Svetska banka nastaviće da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje – kaže Miler.

 Vujović i Miler potpisali su i tri dokumenta – ugovor o donaciji od 1.350.000 dolara za bolju evidenciju javne imovine i dva sporazuma o pružanju savetodavnih usluga uz naknadu, EPS-u i Upravi za sprečavanje pranja novca.

Srpski ministar finansija poručuje da Srbija planira da istraje u reformama, makroekonomskoj stabilnosti i na putu dinamičnog privrednog rasta.

– Zbog toga je bitna podrška koju nam kroz strukturne i druge zajmove pruža Svetska banka. Završili smo sa uspehom trogodišnji aranžman sa MMF-om, ali imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restrukturiranja velikih državnih preduzeća i završetka privatizacije – kaže Dušan Vujović.

Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje premijerka za RTS.

– Ovo je izuzetno važan signal za sve investitore kada ovakve ocene stignu od kredibilnih međunarodnih institucija. Strukturne reforme bile su neophodne da bismo zaustavili negativne ekonomske trendove i dalje ekonomsko propadanje zemlje. Zahvaljujući tome, uspeli smo da povećamo priliv direktnih stranih investicija, otvorimo nova radna mesta, smanjimo nezaposlenost i povećamo plate i penzije – rekla je Ana Brnabić.

U Privrednoj komori kažu da se u poslednje četiri godine mnogo toga promenilo. Potvrda su svakodnevni kontakti ne samo za zvaničnicima nego i privrednicima iz inostranstva, koji traže partnere ili dobavljače.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je u prilog tome činjenica da smo po Fajnenšel tajmsu, po njihovoj listi, prvi od 96 zemalja po privlačenju stranih direktnih investicija.

– U srazmeri sa ekonomijom, uspeli smo da privučemo 12 puta više stranih investicija nego što bi se očekivalo od ekonomije kao što je srpska – kaže Čadež.

Dobar znak je i što domaći privrednici više investiraju u inostranstvu, posebno u regionu.

 

Izvor: vesti-online.com

Tags
Back to top button