Moody’s najavio moguće sniženje rejtinga NLB-a zbog privatizacije – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Moody’s najavio moguće sniženje rejtinga NLB-a zbog privatizacije

Iako je Nova ljubljanska banka ostvarila najveću dobit u istoriji, bonitetna kuća Moody’s razmatra sniženje njenog rejtinga, a razlog je neprovedena privatizacija.

Moody’s je bonitetnu ocjenu NLB-a počeo proučavati zbog, kako se navodi, verovatnog negativnog učinka kašnjenja u dovršenju restrukturiranja banke, uključujući i njenu privatizaciju, na kreditnu sposobnost banke. Privatizacija je bila jedan od uslova Evropske komisije za dodeli državne potpore banci 2013. godine, objavio je Moody’s u saopštenju.

Moody’s navodi da će se pri proučavanju adekvatnosti kreditnog rejtinga, usredsrediti  na to kako će se privatizacijski proces odvijati, među ostalim, što će biti predlozi Slovenije i odgovori Evropske komisije na njih. “Ako slovenske vlasti ne daju zadovoljavajuće obaveze u pogledu restrukturiranja banke, uključujući i njenu privatizaciju, Banku će sustići disciplinske mere Evropske komisije, uključujući povrat državnih potpora. Takav scenario potkopao bi solventnost i likvidnost NLB-a”, ocenila je kreditna rejting agencija.

Izvor: Indikator.ba

 

Tags
Back to top button