Zašto e-banking izaziva manje stresa i manje gubljenja vremena? – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Zašto e-banking izaziva manje stresa i manje gubljenja vremena?

Digitalizacijom poslovanja i uvođenjem modernih tehnologija, banke širom sveta, a od pre nekoliko godina i u Srbiji, omogućavaju svojim klijentima niz pogodnosti i usluga bez odlaska u banku.

Čekanje u redovima u banci i gubljenje vremena polako postaju prošlost. Sve što treba je da se raspitate u svojoj banci ili na sajtu iste i prijavite za uslugu Elektronsko bankarstvo. Putem interneta i nevezano za radno vreme banke, klijenti mogu 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji pristupiti svojoj banci od kuće ili u pokretu.

Bez obzira da li ste klijent banke kao fizičko ili pravno lice (odnosno preduzetnik) gotovo svaka banka u Srbiji omogućava vam da sve poslove obavljate preko svog kompjutera ili mobilnog telefona. Poslovanjem preko interneta oslobođeni ste stresa, gubljenja vremena kao i mnogih sitnih naknada koje na mesečnom i godišnjem nivou mogu biti i ne tako male.

E-bankingInternet bankarstvo ili Digitalno bankarstvo kako se još naziva, je usluga koja omogućava pravnim licima i preduzetnicima da putem kompjutera budu sami svoji bankari. Nakon registracije u banci i pristupa stranici na sajtu banke, klijentima je omogućeno da u bilo koje doba dana imaju uvid u stanje i promet na žiro računu, štampaju izvode ili vrše plaćanja u realnom vremenu. Dakle, kompletni dinarski platni promet sada je moguće obavljati bez gubljenja vremena u banci. Pored već navedenih usluga, klijenti mogu aplicirati za kredit, isplaćivati plate zaposlenima, dobijati razne informacije, kao i vršiti plaćanja prema svojim poslovnim partnerima. Ukoliko klijent poseduje i devizni račun moguće je i vršiti devizni platni promet, vršiti plaćanja prema inostranstvu, kao i kupoprodaju deviza sa bankom i to direkto sa dinarskog na devizni račun. I obrnuto. Mnoge banke čak dodatno stimulišu svoje klijente te su isti oslobođeni raznih naknada i provizija ukoliko koriste ovaj servis. Svako bezgotovinsko plaćanje ili transfer, jeftinije je nego tradicionalno podizanje novca sa šaltera i plaćanja kešom na račun klijenata. Broj registrovanih korisnika Internet bankastva u Srbiji procenjuje se na 1,9 miliona.Podaci banaka govore da 20% transakcija u domaćem platnom prometu izvrši se putem interneta, sa daljom tendencijom rasta. Najčešće se koristi plaćanje prema klijentima kao i isplate zarada.

Pored pravnih lica, ovaj servis mogu koristiti i fizička lica. Usluga nazvana Homebanking ili mBanking slično funkcioniše kao u prvom slučaju. Fizička lica imaju i opciju više pa mogu instalirati aplikaciju banke na svom mobilnom telefonu i u bilo kom momentu i u pokretu vršiti interni i eksterni platni promet, pored već standarnog uvida u stanje i promet računa. Takođe mogu vršiti kupoprodaju deviza, plaćati račune za komunalije, uplaćivati na štedni račun, prijavljivati se za dozvoljeni minus, kredit ili plaćati rate kreditnih kartica, naručivati čekove kao i dobijati mnoge druge informacije. Prema procenama Narodne banke oko milion građana koristi mobilno bankarstvo, pre svega za plaćanje računa i uvid u stanje.U protekloj godini, plaćanja putem mobilnog telefona povećala su se za 4% pa je svaki 10.račun plaćen na ovaj način.

Korišćenjem sigurnosnih tehnologija u savremenom elektronskom bankarstvu, rad na ovom sistemu je zaštićen od različitih vidova zloupotrebe. Banke su kroz savremeni softver zadužene sa sigurnost i tajnost podataka. Logovanje u aplikaciju vrši se šifrom koju samo vi znate ili otiskom prsta, u zavisnoti od mobilnog telefona. Sve što je potrebno je da imate internet i sve usluge možete koristiti čak i dok ste u inostranstvu. Naknade su minimalne, a ukoliko imate i više od 3 naloga za plaćanje u toku meseca, ova usluga vam je besplatna. Pojedine banke čak i potpuno besplatno pružaju ovu uslugu svojim klijentima ukoliko primaju zaradu ili vrše platni promet preko njih.

Prema istraživanjima banaka, u Srbiji primetan je trend povećanja internet korisnika bankarskih usluga.Trenutno oko jedna trećina građana račune plaća putem interneta. Ovim trendom do 2020.godine polovina svih plaćanja vršiće se digitalnim putem čime će se dostići standard EU.

Zaboravite na odlazak u banku, papirologiju i čekanje u redovima. Sada sve možete raditi iz svoje fotelje u bilo koje doba dana i noći. Brzo, lako i bez gubljenja živaca. Iskoristite ovu mogućnost. Banke vam stoje na raspolaganju.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button