NLB ostvarila 225 miliona evra dobiti – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB ostvarila 225 miliona evra dobiti

Nova Ljubljanska banka (NLB) poslovala je u 2017. godini s 225 miliona evra dobiti, što je dvostruko više od dobiti ostvarene 2016. godine, objavila je u petak slovenačka bankarska grupacija koja je u stopostotnom vlasništvu države.

Grupa NLB ostvarila je odličan rezultat i neto dobit u iznosu od 225,1 milion evra, što je povećanje za 105 posto u odnosu na godinu pre, objavljeno je u saopštenju nakon sednice Nadzornog odbora NLB-a na kojoj je potvrđeno finansijski izvještaj za prošlu godinu.

“Nadzorni odbor izražava zadovoljstvo postignutim rezultatima, najboljim u istoriji NLB grupe”, navodi se u saopštenju.

Sve članice NLB grupe poslovale s dobiti – u matičnom, slovenačkom delu poslovanja ostvarena je dobit od 190 miliona evra, a ostalo u njenim kompanijama kćerima u BiH, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Prema najavama, detaljnije informacije o poslovanju NLB-a biće poznate u ponedeljak, kada će ta banka objaviti revidirani izveštaj za banku i za grupu.

Neki slovenački mediji prenose i kako bi Slovenija, kao 100-postotna vlasnica NLB-a, za prošlogodišnje poslovanje mogla dobiti visoku dividendu te da bi, prema nekim nezvaničnim informacija, moglo biti predloženo da se celokupna dobit matične banke isplati kao dividenda. No, to je, kako pritom napominju mediji, upitno zbog navodnih zahteva Evropske komisije da se dobit rezerviše jer je došlo do odlaganja njene privatizacije te zbog nejasnoća oko rizika što je za NLB potencijalno nose tužbe Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oko NLB-ovih dugova za tzv. prenesenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša.

Tags
Back to top button