Deset malih trikova uz koje ćete uštedeti mnogo novca – Bankar.rs
Depoziti i štednjaSVE VESTI

Deset malih trikova uz koje ćete uštedeti mnogo novca

Većina ljudi smatra da je štednja moguća samo ukoliko imate visoka primanja. Međutim, i sa prosečnom platom možete uštedeti veliku sumu novca na godišnjem nivou, ako se pridržavate ovih 10 saveta.1. Deponujte novac u banku kad primite platu

Odvajate deset odsto svoje plate. Počnite sa jedan odsto ako je u tom trenutku to sve što možete da priuštite, ali nikako nemojte preskakati mesece kada je u pitanju deponovanje novca u banku. Kasnije povećavajte procenat koji odvajate od plate.

2. Plaćajte gotovinom

Kada nešto kupujete, trudite se da plaćate gotovinom. Kada plaćate karticom, nemate osećaj da trošite novac, što dovodi do neplaniranog troška. Kada plaćate gotovinom, imate bolji osećaj za to koliko ste tačno novca potrošili.

3. Prodajte stvari koje vam nisu potrebne, ne bacajte ih

Mnogo predmeta koje posedujete imaju veliku vrednost. Kućni aparati, automobil, mobilni telefon – na svemu ovom možete zaraditi. Možda je upravo najbolje rešenje da stvari koje vam nisu potrebne prodate preko nekog od sajtova za prodaju i kupovinu na internetu.

4. Izračunajte koliko novca trošite nedeljno

Izračunajte koliko vam je novca potrebno na nedeljnom nivou za trošak i trudite se da se u ovu računicu uklopite. Često se dešava da nismo ni svesni koliko kupujemo nepotrebne stvari.

5. Nosite ručak na posao, ne naručujte hranu

Ako za brzu hranu dnevno u proseku dajete 400 dinara, mesečno ćete potrošiti oko 9.600 dinara. Godišnje ta cifra prelazi 115.000.

Za ručak spremljen kod kuće, mesečno će vam biti potrebno oko 4.500 dinara, što razliku čini ogromnom.

6. Vozite polako

Ako vozite brzo, naglo krećete i kočite, trošićete litar do dva goriva više na 100 kilometara.

Prosečan automobil u toku godine pređe oko 15.000 kilometara godišnje, što znači da bi godišnja ušteda normalnom vožnjom bila 180 evra, što je približno jednako troškovima registracije automobila.

7. Ugasite dozvoljeni minus

Kamata na dozvoljeni minus je velika, pa ako ga koristite godinu dana ona doseže trećinu odobrenog prekoračenja.

Ako ste u punom minusu, mesečno vam se na kamatu uzima minimum 1.500 dinara.

8. Na posao putujte autobusom umesto automobilom

Ako do posla imate npr. 12 kilometara u jednom pravcu, a radite 24 dana u mesecu, automobilom ćete preći 600 kilometara mesečno. Za tu kilometražu, potrebno vam je 36 litara goriva, odnosno 5.000 dinara. Treba dodati i registracija automobila, koje oko 15.000 hiljada.

Ako se sabere mesečna potrošnja goriva i novca za registraciju, dolazimo do iznosa od 6.250 dinara. Mesečni parking, ako ne živite u istoj zoni gde radite, košta 6.000 dinara, pa se tako ukupna potrošnja penje na 12.250 dinara mesečno. Sa druge strane, “busplus” personalizovana karta košta 2.990 dinara.

Godišnje, ako automobilom idete na posao, potrošićete 75.000, a ako kupite godišnju “busplus” kartu 32.890 dinara.

9. Stavite ušteđevinu u banku

Kamate na štednju su pale poslednjih godina, ako imate novac svakako vam se više isplati da ga stavite u banku, makar i sa kamatom ispod jedan odsto, nego da izlažete različitim opasnostima držeći ga u kući.

10. Proveravajte kad su popusti

Ako želite da idete u bioskop ili pozorište, proveravajte kada su popusti, jer se može desiti da pogledate dva filma ili predstave za istu svotu novca koju biste iskoristili bez popusta.

 

Izvor: srbijadanas.com

Tags
Back to top button