Novac od koncesione nagrade: Građanima po akciji 12,41 evro – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Novac od koncesione nagrade: Građanima po akciji 12,41 evro

Koliko novca od koncesije sleduje građanima vlasnicima akcija “Tesle”. Dividenda iz dobiti kompanije, po odluci Skupštine akcionara.

GRAĐANI koji u vlasništvu imaju akcije Aerodroma “Nikola Tesla” mogu da računaju na iznos od 12,41 evro po akciji, kada ovoj srpskoj kompaniji na račun “legne” 501 milion evra od koncesione naknade. Mali akcionari novac dobijaju ne direktno iz naknade, već kao dividendu, odnosno udeo u profitu koji ostvari Aerodrom.

 Iznos po akciji je 14,6 evra, ali građani na ovu sumu moraju da plate porez na dividende od 15 odsto, tako da im, praktično, sleduje 12,41 evro po akciji. Kada će tačno akcionari biti isplaćeni – zavisi od samog Aerodroma i odluke njegove skupštine akcionara. Ako se dividenda isplaćuje iz tekuće dobiti, ovaj iznos bi mogli da očekuju najranije u septembru, do kada bi trebalo da se održi vanredna skupština po pitanju nesaglasnih akcionara i proteknu zakonski rokovi.

U stručnoj javnosti postojala je nedoumica da li će Aerodrom na iznos koncesione naknade morati da plati i PDV od 20 odsto, što bi iznos dividende namenjene malim akcionarima smanjilo za još petinu. U Vladi Srbije ističu da se na prihod od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 501 milion evra ne primenjuje PDV, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost. Međutim, potvrđeno je da će građani – vlasnici akcija Aerodroma, na dividendu koja im pripadne morati da plate porez na dividendu od 15 odsto.

– Poreski tretman na dividende zavisi od kategorije akcionara – rečeno je “Novostima” u Vladi Srbije. – Republika Srbija ne plaća porez na dividende. Fizička lica plaćaju porez od kapitala po stopi od 15 odsto, s tim da strana fizička lica iz država sa kojima imamo potpisane ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, mogu uz dostavljanje potvrde o rezidentnosti ostvariti povlašćene poreske stope.

VIŠE OD POLA PRODALO DEONICE DO sada je, prema postojećim informacijama, oko 60 odsto malih akcionara prodalo svoje besplatno stečene akcije iz privatizacije. Osim jedne akcije Aerodroma, građanima je besplatno deljeno i pet akcija NIS, koje danas na berzi vrede ukupno 3.565 dinara. Iako su građani, koji imaju pravo na besplatne akcije, dobili i po 31 akciju “Telekoma Srbija”, njima i dalje ne može da se trguje, pošto još nisu listirane na berzi. Nema trgovanja ni akcijama takozvanog Akcionarskog fonda, iako je građanima podeljeno po sedam komada.

Domaće firme ne plaćaju porez na dividende, odnosno plaćaju ga kroz porez na dobit.

– Strana preduzeća plaćaju porez na dividende od 20 odsto, odnosno ostvaruju povlašćene poreske stope, koje se razlikuju od države do države, ukoliko dostave potvrdu o rezidentnosti, a potiču iz država sa kojima imamo potpisane ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja – pojašnjavaju u Vladi.

Kada je reč o kastodi računima, zbirnim računima i fondovima, kao vlasnicima akcija nekog preduzeća poreski tretman zavisi od stvarnih vlasnika akcija koji stoje iza ovih kategorija.

– U slučaju da ne postoji podatak o stvarnom vlasniku prihoda, tada se primenjuje maksimalna poreska stopa – ističu u Vladi Srbije.

U Vladi nisu komentarisali koliki konkretan iznos mogu da očekuju mali akcionari na ime dividende.

– Jednokratna i godišnje koncesione naknade predstavljaju prihod za Aerodrom “Nikola Tesla” i uplaćuju se na račun Aerodroma – ističu u Vladi Srbije. – Tokom perioda trajanja koncesije Aerodrom “Nikola Tesla” isplaćivaće dobit akcionarima u vidu dividende, na osnovu odluka Skupštine akcionara. Posedovanjem akcija Aerodroma akcionari ne stiču pravo na koncesionu naknadu, već na dividendu po osnovu dobiti koje Aerodrom ostvari.

U Vladi ističu da je “dan dividende” 31. decembar one godine u odnosu na koju se dobit raspoređuje. U raspodeli dividende, inače, učestvuju samo oni akcionari kompanije koji su vlasnici akcija na taj datum – takozvani dan dividende. Svi oni koji su akcije stekli posle tog dana, nemaju pravo na učešće u profitu akcionarskog društva. Ipak, neko akcionarsko društvo može dividendu da isplati i ranije, iz tekuće dobiti. Tada se gleda ko ima akcije na takozvani dan međudividende.

– Pravo na dividendu imaju akcionari na dan dividende. U skladu sa Statutom, ako su za to ispunjeni uslovi propisani zakonom i u zavisnosti od ostvarenog i naplaćenog prihoda, kompanija može da plaća i privremenu, međudividendu, u bilo koje vreme između redovnih sednica Skupštine akcionara. Pravo na međudividendu imaju akcionari na dan međudividende – objašnjavaju u Vladi Srbije.

CENA NA BERZI

CENA akcije Aerodroma “Nikola Tesla” na Beogradskoj berzi trenutno se kreće oko 1.649 dinara. Na tolikom je nivou od početka januara, otkako je Vlada Srbije obelodanila ko je najbolji ponuđač za koncesiju ove srpske kompanije. Tada je cena akcija na berzi skočila. Međutim, i dalje mali akcionari nude svoje hartije na prodaju, iako će uskoro imati pravo na “parče profita” od koncesione naknade.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button