NBS: Nije bilo zvaničnog zahteva za sticanje vlasništva u Societe Generale banci – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Nije bilo zvaničnog zahteva za sticanje vlasništva u Societe Generale banci

Svaka promena vlasničke strukture u bankama iznad pet odsto glasačkih prava podleže obavezi pribavljanja saglasnosti NBS.

Narodnoj banci Srbije do sada nije podnet nijedan zvaničan zahtev za sticanje vlasništva u Societe Generale Srbija, niti neke druge banke koja posluje na teritoriji Republike Srbije, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Ovo je direktan odgovor iz centralne banke na pitanje da li je bilo interesovanja i zahteva za promenu vlasništva u Societe Generale, a nakon spekulacija u javnosti da će  Societe Generale Grupacija prodati svoja poslovanja u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji i Albaniji.

Poslovnu ali i širu javnost zaintrigirala je vest koja se proteklih dana pronela regionom da francuska bankarska grupacija Societe Generale prodaje celokupno poslovanje u zemljama centralne i istočne Evrope, među kojima i poslovanje u Srbiji. U banci su naglasili da neće komentarišati glasine o navodnoj prodaji.

– Akcionari banke mogu donositi odluke o prodaji učešća u banci koja je u njihovom direktnom ili indirektnom vlasništvu, pri čemu svaka promena vlasništva u bankama koja omogućava pet odsto i više glasačkih prava, podleže obavezi pribavljanja prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije. Te promene dozvoljene su pod propisanim uslovima. To znači da NBS pri donošenju odluka, pre svega, ima u vidu ekonomsku opravdanost tih promena i da posebno uzima u obzir posledice koje one mogu imati na stabilnost finansijskog tržišta – objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

U centralnoj banci ukazuju i da tehnološka unapređenja u bankarskom sektoru i ekonomska kretanja na globalnom nivou i u prethodnom periodu su uslovila promenu akcionarske strukture banaka kako na svetskom tako i na domaćem bankarskom tržištu.

– Narodna banka Srbije nema pasivnu ulogu u pomenutom procesu i u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima nadzire statusne promene i donosi odluku o zahtevima za sticanje vlasništva u banci, koje je regulisano Zakonom o bankama i podzakonskim aktima Narodne banke Srbije – ističu u NBS.

Izvor: Blic
Tags
Back to top button