Vejnrajt: Evropa gubi bitku sa prljavim novcem – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Vejnrajt: Evropa gubi bitku sa prljavim novcem

Odlazeći šef Evropola Rob Vejnrajt kaže da je Evropa postigla mnogo u borbi protiv terorista, ali da uveliko gubi bitku protiv organizovanog kriminala i pranja novca.

Prema njegovim rečima, evropske zemlje slabo sarađuju u razmeni podataka.
– Profesionalni perači novca, od kojih smo mi identifikovali 400 na najvišem nivou u Evropi, to rade sa 99 odsto uspeha i zarađuju milijarde evra – rekao je.
Vejnrajt, koji će krajem maja napustiti mesto direktora Evropola nakon skoro jedne decenije, kaže da je jedna od njegovih najvećih frustracija pranje novca.
– Stvorili smo tonu propisa, banke troše 20 milijardi dolara godišnje da bi vodile programe protiv pranja novca, a samo jedan odsto kriminalne imovine uspevamo da zaplenimo u Evropi godišnje – navodi Vejnrajt, inače bivši obaveštajni analitičar MI5.
Kako je rekao, Evropa gubi bitku protiv prljavog novca jer ona koristi nacionalna rešenja da bi se borila sa internacionalnim problemom. Najveći problem je taj što je napravljen sistem koji onemogućava slobodan protok informacija preko granica.
Prema poslednjim podacima Evropola, između 0,7 i 1,2 odsto godišnjeg BDP-a Evropske unije je “detektovano kao umešano u sumnjive finansijske aktivnosti”. Dakle više od 29 milijardi evra je umešano u kriminalne finansijske tokove.
Svaka zemlja EU ima svoju Finansijsku obaveštajnu jedinicu (FIU) – nezavisnu agenciju čiji je glavni zadatak sortiranje izveštaja o sumnjivim transakcijama u ime tužilaca kako bi se otkrilo pranje novca i finansiranje terorizma. Međutim, ove nacionalne agencije neredovno koordinišu međusobno. Ne postoji koordinaciono telo u EU i ne postoji zajednička baza podataka za čuvanje informacija ovog tipa.
Autor: Politiko
Tags
Back to top button