Coinbase želi da postane prva kriptoberza – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrednosti i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlaštene brokerske kuće i mesta trgovanja, prenosi Wall Street Journal.

Američki su regulatori SEC na čelu s predsednikom Jayom Claytonom u februaru izjavili da razmatraju ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića klasificirati kao obveznice, piše Bitcoin magazine.

Značilo bi to presedan u kriptosvetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod paskom glavnog regulatornog finasijskog tela.

Budući da se novi regulacioni trend kriptovaluta čini neizbežan, Coinbase, kompanija vredna 1,6 milijardi dolara, želi da bude predvodnik „novog kripto sveta” i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.

„Coinbase želi da bude „Google” kriptovaluta, a isto tako i da proširi svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude – bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash”, tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina put do brokerske kuće za Coinbase zahtevaće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani kao obveznice, svaka berza koja izlistata te digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS), a potonji znači delovanje pod izuzećem od trenutnih regulatornih zakona. Drugim rečima, kako bi neki poslovni subjekat postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebao ići.

Tags
Back to top button