Slovenska vlada će morati da proda 75% NLB-a do kraja godine – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Slovenska vlada će morati da proda 75% NLB-a do kraja godine

Evropska komisija će u petak službeno objaviti sadržaj dubinske istrage o onome što je otkrila u januaru nakon slovenske neispunjene obaveze prodaje Nove ljubljanske banke (NLB).
Tako se nastavlja postupak protiv Slovenije zbog neovlaštenih državnih potpora u obliku dokapitalizacije NLB-a. Prema RTV Slovenije, Slovenija će morati prodati 75 posto banke do kraja godine, inače će biti prisiljena na mere koje će dodatno smanjiti vrednost banke koja će na prodaju.

Prema neslužbenim podacima koje zbog poverljivosti postupaka nije moguće potvrditi, Slovenija nudi, kao kompenzacijsku meru, potpuno povlačenje državnih predstavnika iz Nadzornog odbora i još veće ograničenje u trženju kredita i oglašavanju NLB-a. Čak se spominje prodaja osiguravajućeg društva NLB Vita i zatvaranje 20 podružnica. Poslednje zbog digitalizacije ne bi bitno uticalo na poslovanje banke.

– Pregovori su još u toku što se tiče roka prodaje i potencijalnih kompenzacijskih mera, navode u Ministarstvu finansija. Potvrdili su da objavu odgovora očekuju u kratkom roku, a tačan datum će odrediti Evropska komisija.

U banci pojašnjavaju da zbog jednake informiranosti deoničara, do objave rezultata poslovanja do kraja meseca, cijelu situaciju neće komentirati.

 

Izvor: seebiz.eu

Tags
Back to top button