Tabaković: Zaštita od deviznog rizika – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Zaštita od deviznog rizika

Zaštita od deviznog rizika treba da bude princip poslovanja odgovornog preduzeća i način razmišljanja svih kompanija koje ne žele da strepe da će kursne razlike ugroziti njihov poslovni rezultat, rekla je danas guverner Narodne Banke Srbije Jorgovsnka Tabaković na Konferenciji „Zaštita od deviznog rizika – ulaganje u izvesnost poslovanja“.

Konferenciju su organizovale su NBS i Privredna komora Srbije koje su ponovo pokrenule inicijativu za razvoj tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika sa ciljem da pomogne preduzećima da unaprede izvesnost svog poslovanja.

Oscilacije dinara prema drugim valutama mogu da izlože privredne subjekte rizicima koji bi potencijalno uticali na njihovu profitabilnost, konkurentnost i celokupno poslovanje. Svako odgovorno preduzeće trebalo bi da se fokusira na sopstveno poslovanje i da ne brine o tržišnim rizicima, od kojih može da se zaštiti.

Cilj konferencije je podsticaj i afirmacija korišćenja instrumenata zaštite od deviznog rizika. Konferenciji su prisustvovali predstavnici poslovnih banaka i domaćih preduzeća koja se bave uvozno-izvoznim poslovima.

Zaključak konferencije je da je važan preduslov za razvoj ovog tržišnog segmenta edukacija zaposlenih i rukovodilaca u domaćim privrednim subjektima o tome kojim su tržišnim rizicima izloženi, odnosno koji su načini da se od njih zaštite.

„Ni uvoznici ni izvoznici ne treba da budu uvereni da je potreba za zaštitom od deviznog rizika manja ili da ne postoji, jer su sada kretanja kursa povoljnija ili oscilacije niže. Naprotiv. Smatramo da zaštita od deviznog rizika treba da bude princip poslovanja odgovornog preduzeća, koje želi da eliminiše rizik i koncentriše se na svoje poslovne aktivnosti“. „Treba da bude način razmišljanja svih kompanija koje ne žele da strepe da će kursne razlike ugroziti njihov poslovni rezultat“, poručila je na konferenciji guverner Jorgovanka Tabaković, navodi se u saopštenju.

Izvor: danas.rs

Tags
Back to top button