Zviždači Banke Amerike dobili 83 miliona dolara kao nagradu – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Zviždači Banke Amerike dobili 83 miliona dolara kao nagradu

Tri zviždača Banke Amerike koji su upozorili američke vlasti na nepravilno ponašanje u radu njenog sektora za brokerske i dilerske poslove, Merrill Lynch-a, podeliće rekordnih 83 miliona dolara kao nagradu, prema navodima advokatske kancelarije koja ih zastupa.

Informacije koje su otkrili tri zviždača poslužila su  Komisiji za hartije od vrednosti da izvuče 415 miliona dolara od banke Merrill Lynch pre skoro dve godine, zbog propusta grupacije da odvoji sopstveni novac od novca klijenata, stavljajući na tako novac koji pripada klijentima pod visoki stepen rizika.

Komisija za hartije od vrednosti je saopštila da je dodelila skoro 50 miliona dolara dvojici zviždača i 33 miliona dolara trećem. Regulator nije otkrio njihove identitete niti informacije koje su pružili.

Jordan Thomas, advokat Labaton Sucharow-a, rekao je da su tri osobe bile njegovi klijenti koji su pružili informacije o slučaju Merrill Lynch. Odbio je da ih identifikuje, ali je rekao da rade na “višim” pozicijama u banci. “Znatan deo ukupne dodeljene sume biće doniran u dobrotvorne svrhe“, dodao je on.

Anonimnost koju je dozvolila Komisija omogućila je njegovim klijentima da žive “običan život” i očekivano je da oni mogu nastaviti da rade na Wall Street-u. “Bez mojih klijenata Komisija vjerovatno nikada ne bi saznala za ovo krivično delo”, rekao je. Nagrade za zvizdače su bile veće od prethodnog rekorda u vrednosti od 30 miliona dolara, u 2014. godini.

Više od 262 miliona dolara je isplaćeno zviždačima od kada je program započeo 2012. godine, navodi se u izvještaju Komisije.

Tags
Back to top button