Evro pao na 26-mesečni minimum prema dolaru – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Evro pao na 26-mesečni minimum prema dolaru

Rast dolara, nakon odluke Federalnih rezervi o smanjenju referentne kamate, gurnuo je evro na 26-mesečni minimum prema američkoj valuti, jer su investitori procenili da je dugotrajan ciklus ublažavanja monetarne politike FED-a malo verovatan nakon prvog rezanja kamate od finansijske krize 2008.

Američka centralna banka je, kao što se i očekivalo, snizila u sredu referentnu kamatu za 25 bazičnih poena kako bi ojačala ekonomiju. Ali, ovo smanjenje i drugo koje se očekuje krajem godine, tumače se kao rezovi iz predostrožnosti koji bi trebalo da spreče slabljenje ekonomije, prenosi Tanjug.

Evro je na zatvaranju trgovanja u SAD pao za 0,3 procenta na 1,1040 dolara, što je blizu 26-mesečnog minimuma od 1,1034 dolara, zabeleženog na azijskom trgovanju, javlja Rojters.

U poslednja tri meseca, evro je izgubio 1,3 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara prema korpi šest glavnih valuta, porastao je na čak 98,93 poena.

Japanski jen se spustio na tromesečni minimum od 109,32 jena za dolar, a na zatvaranju je bio u padu za 0,4 posto na 109,16 jena..

Trgovci na berzi iščekuju kasnije danas saopštenje o monetarnoj politici centralne banke Engleske (BoE), kako bi videli da li će ona reagovati na rastuću verovatnoću Bregzita bez dogovora. Očekuje se da će BoE zadržati referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 0,75 odsto.

Što se tiče ostalih valuta, švajcarski franak je ostao stabilan na 1,10 franaka prema evru, a australijski dolar je mirovao na 0,6849 prema američkom dolaru.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button