Kako je Island postao jedna od najvećih fabrika bitcoina? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Kako je Island postao jedna od najvećih fabrika bitcoina?

Island je zahvaljujući ogromnim količinama tople vode, koja omogućava stvaranje jeftine struje, postao raj za “rudare” kriptovaluta, poput bitcoina.

 Za razliku od evra ili dolara, koje emituje centralna banka, bitcoin nastaje u informatičkim “rudnicima” ili “farmama”, kako se nazivaju skupovi računara, koji stvaraju tu kriptovalutu i potom je prodaju na berzi na internetu. Jedna takva “farma” nalazi se u islandskoj vulkanskoj pustinji. Hangar od srebrnog lima skriva moćne računare, a pored se nalaze još četiri zgrade.

To je “farma” kompanije “Genesis Mining”, nazvana Enigma. Ime je dobila po prvoj mašini za dešifrovanje poruka, koju su koristili Nemci u Drugom svetskom ratu. Unutar hangara nalaze se desetine hiljada kompjuterskih sistema za proizvodnju bitcoina (eng. “mining rig”). Smešteni su na prostoru od 400 kvadratnih metara i proizvode zaglušujuću buku, prenosi Seebiz.

Jedan “mining rig” sastavljen je od matične ploče, računarske memorije, hard diska, procesora i šest grafičkih kartica. Njegova funkcija je upravljanje kompleksnim algoritmima kako bi se mogle beležiti kontinuirane transakcije, autentične i numerisane. Ta tehnologija nazvana “blockchain” obično se upoređuje sa digitalnom računovodstvenom knjigom. Samo što bi ova trebala biti neuništiva i nemoguće ju je falsifikovati.

U završnici, svakih deset minuta u tim “rudnicima” ili “farmama” stvori se 12,5 bitcoina. “Svako ih može napraviti u svojoj kući, bez ikakve (pravne) prepreke i tehničkih ograničenja”, objašnjava Philip Salter, predstavnik “Genesis Mininga” na Islandu. Salter je mladi nemački inženjer star 25 godina. Mašine rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Od oko 17 miliona bitcoina, koji su u opticaju u svetu, deo “made in Iceland” još uvek je skroman. Ali ta ostrvska zemlja u severnom Atlantskom okeanu nada se povećanju svoga udela i velikoj dobiti nakon što su kineske vlasti lansirale rat protiv virtualne valute.

Island nudi jedinstvene uslove u svetu za proizvodnju kriptovaluta zbog svoje geotermalne energije, jako jeftine i 100 odsto obnovljive. Prema podacima Eurostata za 2016. godinu, cena prosečnog kilovatsata na Islandu iznosi 0,06 evra i gotovo je dvostruko jeftinija u odnosu na Evropsku uniju. Time je Island jedna od najkonkurentnijih zemalja u Evropi nakon Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Inače, kompanija “Genesis Mining”, osnovana krajem 2013. godine, nalazila se ranije u Bosni i Hercegovini, dok su njeni glavni konkurenti bili u Kini ili Sjedinjenim Državama. I druge kompanije s informatičkim “farmama” razmišljaju sada o selidbi na Island sledeći primer “Genesisa”.

“Potražnja je značajno porasla u poslednja tri meseca”, kaže Johann Snorri Sigurbergsson iz islandske elektroenergetske kompanije “HS Orka”. Prema procenama “HS Orke”, tri najveće kompanije vlasnice “farmi” kriptovaluta trebale bi 2018. godine potrošiti više struje nego svih 350.000 stanovnika Islanda zajedno. Potražnja za strujom bi tako mogla premašiti ponudu.

 

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button