Lakše investicije na tržištu od 18 miliona potrošača – Bankar.rs
FinTechSLIDERSVE VESTI

Lakše investicije na tržištu od 18 miliona potrošača

Regionalna digitalna platforma kao servis za investitore na Zapadnom Balkanu. Čitav region kao jedinstvena destinacija za poslovanje.

Predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež predstavio je krajem februara u Londonu, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj posvećenom Zapadnom Balkanu, regionalnu digitalnu platformu namenjenu investitorima zainteresovanim za ulaganje u regionu.

Platforma je prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu i lansirana je u prisustvu premijera regiona, evropskih zvaničnika, predstavnika finansijskih institucija i velikih, međunarodnih kompanija.

Cilj investicione platforme koja je nastala na inicijativu privatnog sektora iuz podršku EBRD-a jeste da promoviše region kao jedinstvenu destinaciju za ulaganje i poslovanje, prednosti zajedničkog regionalnog tržišta sa 18 miliona potrošača i da poslovnoj zajednici na jednom mestu obezbedi sve informacije potrebne za sagledavanje uslova za privređivanje i donošenje odluke o investiranju.

Zahvaljujući ovom portalu, poslovnim ljudima iz regiona i sveta, na raspolaganju je jedinstvena baza sa svim ključnim makroekonomskim pokazateljima, informacijama o pravnom okviru, tržištu, finansijskim i drugim podsticajima, potencijalnim partnerima, investicionim projektima kompanija iz sveta koje već uspešno posluju u regionu…

Govoreći o značaju platforme za privrede Zapadnog Balkana, Čadež ističe da je budućnost regiona u umrežavanju pojedinačnih ekonomija, jer će, samo kao region u celini, biti privlačniji investitorima i konkurentniji na velikom tržištu EU.

– Zajedno ćemo ili uspeti ili propustiti šansu koja je pred nama – naglasio je Čadež.

Platforma istovremeno znatno doprinosi i unapređenju klime za investiranje i poslovanje, jačanju vladavine prava i transparentnosti u ekonomijama regiona, odnosno stvaranju uslova za brži rast i razvoj ekonomija regiona i kompanija pojedinačno.

– Privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, sadržaj platforme biće veoma koristan alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspešnijem poslovanju, usaglašavanje regulative, procedura i prakse za efikasnije poslovanje kompanija iz regiona i sveta – kaže predsednik PKS.

Komorski investicioni forum na ovaj način dodatno doprinosi realizaciji Višegodišnjeg akcionog plana za ekonomsko regionalno područje i stvaranju zajedničkog tržišta bez barijera, podsticajnog za poslovanje na Zapadnom Balkanu.

NOVI SADRŽAJI

Platforma će u narednom periodu biti obogaćena novim sadržajima kao što su baze podataka o regionalnim investicionim projektima i dobavljačima iz regiona ili redovne šestomesečne analize regulatornog okvira i poslovnog ambijenta iz ugla privrede. Takođe, privreda i investitori će imati uvid u informacije o predloženim i realizovanim inicijativama koje komore regiona zajedno upućuju vladama radi otklanjanja necarinskih barijera i usklađivanja nacionalnih regulativa.

 

Izvor: novosti.rs

Tags
Back to top button