Stručna komisija za zaštitu Nove Ljubljanske banke – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Stručna komisija za zaštitu Nove Ljubljanske banke

Cilj je zaštita NLB-a od naplate stare devizne štednje po presudama hrvatskih sudova ili zaplene NLB-ove imovine u Hrvatskoj.

Ustavna komisija Parlamenta Slovenije u ponedjeljak je imenovala stručnu komisiju ekonomista i pravnika zaduženih za izradu predloga ustavnog zakona u svrhu zaštite Nove Ljubljanske banke (NLB) od presuda hrvatskih sudova vezanih na tzv. prenesenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb.

Komisiju čine France Arhar, Rado Pezdir, Dominika Švarc Pipan, Gorazd Podbevšek i Drago Zadergal, a imenovano je na predlog stranaka koje vode Miro Cerar, Alenka Bratušek, Matej Tonin i Dejan Židan.

Prema presudama hrvatskih sudova

Stranke Luke Meseca i Karla Erjavca zasad nisu odlučile imenovati svoje stručnjake u komisiju, prenosi Hina.

Kako su objavili slovenski mediji, cilj je stručne komisije da za ustavnu komisiju izradi i razriješi pravne dileme u vezi s predlogom ustavnog zakona koji su uložile dvije opozicione stranke, a čiji je cilj zaštita NLB-a od moguće naplate stare devizne štednje prema presudama hrvatskih sudova ili povraćaja NLB-ove imovine u Hrvatskoj.

Povraćaj insistira na tome da se ustavni zakon, za koji je potrebna dvotrećinska većina, usvoji što pre, po mogućnosti još prije parlamentarnih izbora, koji će se održati krajem maja ili početkom juna.

Cerarova vlada saopštila je da se načelno slaže s opozicionom inicijativom da se takvim ustavnim zakonom zaštiti imovina NLB-a, ali da je predlog zakona potrebno doraditi kako bi bio u skladu s Ustavom Slovenije i evropskom pravnom tekovinom.

Cerarova vlada u saopštenju za javnost navela je da takav zakon mora podvući stav Slovenije da je problematika stare devizne štednje u bivšoj SFRJ multilateralno pitanje koje treba rešiti pregovorima o sukcesiji bivše države, te da hrvatski sudovi pogrešno tumače slovenski ustavni zakon iz 1994. kojim je osnovana NLB, te su tako nastale “dve odvojene banke”, odnosno stara Ljubljanska banka i nova, NLB.

NLB nije pravna naslednica Ljubljanske banke

Vlada je u saopštenju istaknula da NLB nije univerzalna pravna nasljednica prava i obveza stare Ljubljanske banke, kako se to tumači u Hrvatskoj, te da uz potraživanja hrvatskih štediša u Hrvatskoj postoje i tražbine Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća koja je slovenska banka kreditirala.

Slovenski mediji navode da će kompleks pitanja vezanih na privatizaciju NLB-a, njen položaj prema starim štedišama, ali i navodne nepravilnosti koje su dovele do loših kredita NLB-a i potrebe da se ta banka sanira državnim sredstvima biti među centralnim temama u predizbornoj kampanji, koja službeno počinje za mesec dana.

Nova Ljubljanska banka nedavno je platila približno milion evra na bazi pravomoćnih tužbi koje pred sudovima u Hrvatskoj protiv te banke u vezi s tzv. prenesenom štednjom hrvatskih građana vode Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, što je izazvalo ogorčenje u dijelu slovenske politike.

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Tags
Back to top button