Serija napada na bankomate: Lopovi opljačkali banke u devet gradova u Srbiji – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Serija napada na bankomate: Lopovi opljačkali banke u devet gradova u Srbiji

Bankomati u devet gradova u Srbiji u nedelju su bili meta lopova. Za razliku od uobičajenih slučajeva, kada se kopiraju lični pin brojevi i prave lažne kartice kojima se sa drugih mesta krade novac, prevaranti su ovog puta fizički nasrnuli na aparate. Tako su pokušavali da dođu do svih novčanica u bankomatima, ali se ne zna koliko su novca odneli, pišu “Večernje Novosti”.

Prema saznanjima “Novosti”, na “udaru” su bili bankomati u Valjevu, Pirotu, Aranđelovcu, Vršcu, Smederevu, Paraćinu, Šapcu, Svilajncu i Obrenovcu. U Eurobanci su za ovaj list potvrdili da je prevarom pogođen “manji broj” njihovih bankomata, ali da su na meti bile i druge banke.

– Prevaranti su inostranom karticom simulirali isplatu i zatim su fizički oštetili isplatni šalter bankomata. Na taj način su uspeli da preuzmu deo novca konkretne transakcije. Ovoj vrsti prevare u nedelju je bilo izloženo nekoliko banaka. Jedan manji broj bankomata Eurobanke je bio time pogođen, ali nisu svi pokušaji bili uspešni. Slučaj je prijavljen policiji, a banka joj je dostavila sve potrebne informacije. Posebno ističemo da nijedan klijent nije oštećen i nije došlo do kompromitovanja podataka klijenata – rečeno je u Eurobanci.

Iz odgovora banke, koja nije precizirala iznos za koji je oštećena, zaključuje se da su lopovi hteli da “obiju” bankomat. Prema rečima stručnjaka koji se bave proizvodnjom ovih aparata, do kaseta s novcem nikako se ne može doći sa spoljne strane.

– Svaki bankomat sa zadnje strane ima kasete sa novcem, i ona se nalazi unutar filijale. Kaseta ima onoliko koliko ima različitih denominacija valute. Ako bankomat “izbacuje” novčanice od 500, 1.000 i 2.000 dinara, u njemu će biti tri kasete. One su zaključane, i fizički, ključevima, i digitalno. Uz to, bankar koji puni bankomat novcem njemu pristupa putem posebne šifre, što je još jedan nivo zaštite. Ove kasete su sa dispenzerom novčanica, odnosno “isplatnim šalterom bankomata”, povezane prenosnim mehanizmom putem gumenih kaiševa. Na taj način se prenosi novac od kaseta do korisnika bankomata.

Prema rečima našeg sagovornika, ako neko sa spoljne strane bankomata polomi samo taj dispenzer novčanica, on i dalje nikako ne može da dođe do kaseta sa novcem. Jedini način je da lopovi fizički “izvuku” ceo bankomat, što je neizvodljivo, jer su teški bar pola tone.

blic.rs
Tags
Back to top button