Građanima za besplatne akcije aerodroma po 12,6 evra – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Građanima za besplatne akcije aerodroma po 12,6 evra

Potpisivanje ugovora o koncesiji za aerodrom „Nikola Tesla” doneće prihod malim akcionarima – vlasnicima besplatnih deonica.

Oni bi u septembru, kada francuski „Vansi erports” uplati novac, trebalo da dobiju svoj deo dividende – neto 12,6 evra po akciji. Svi kojima je upisano vlasništvo u Centralnom registru hartija od vrednosti mogu očekivati novac. Najbolje će proći fondovi i banke i drugi koji su otkupljivali akcije od malih vlasnika. Takvih krupnih igrača, koji poseduju od stotinu pa do nekoliko stotina hiljada akcija, ima kod nas. Jedan od krupnijih igrača je Vojvođanska banka s 372.000 akcija.

Po slovu ugovora o koncesiji, francuska strana „Vansi erports” će uplatiti 501 milion evra kroz dividendu. Od te sume, Republci Srbiji ide 417 miliona evra, a malim akcionarima 84 miliona.

– Kada se to podeli vlasnicima, svako će dobiti po 14,6 evra za akciju bruto, a kada plati porez od 15 odsto, onda ide 12,6 evra po akiciji –kaže Branislav Jorgić iz brokerske kuće „Jorgić”. – Nakon toga, u narednih 25 godina sledi im koncesiona dividenda pa je izvesno da će te akicije donositi prihod. Procenjujem da će taj priohod biti stalan. Zato je u ovom trenutku najracionalnije savetovati vlasnike akcija da ih ne prodaju. Čak mogu da ih ostave nekome i u nasleđe kada istekne koncesija.

Jedan od krupnijih igrača je Vojvođanska banka s 372.000 akcija aerodroma
Sa sumom koju će akcionari dobiti slaže se i Nenad Gujaničić iz kuće „Momentum sekjuritis”. Neće to biti više od 14,6 evra po akciji. A kako s godinama bude stizala koncesiona dividenda, suma se može i duplirati. Kada je pre sedam godina donet Zakon o podeli besplatnih akcija, pravo na njih ostvarilo je 4,8 miliona građana. Oni su dobili po pet akcija NIS-a, jednu za aerodrom „Tesla”, sedam od Akcijskog fonda Srbije i 31 akciju „Telekoma Srbija”. Mnogi su ih od tada prodali pa je u Centralni registar hartija od vrednosti upisano 2,67 miliona vlasnika. Oni su do sada na ime dividende inkasirali 4.300 dinara. Ukoliko su pak prodali akcije, dobili su 9.545 ukupno.

Kupci su bili drugi građani, fondovi, banke. Četvrti po redu akcinar je Vojvođanska banka, koja u svom portfoliju drži 372.000 akcije. Bolji do njih je „Sosijete kastodi” gde je smešteno 400.000 akcija.

„Telekom” još čeka
Mnogi vlasnici besplatnih akcija nadaju se da će im prodaja „Telekoma” doneti još veći prihod nego sve što su dobili do sada, ali…

– Mislim da je najbolji trenutak za tu prodaju propušten – kaže međunarodni konsultant Milan Kovačević. – To nam govori i cena koju je ovih dana postignuta za „Telenor Srbija”: prodat je za 2,8 miliona evra.

„Telekom” je veći operater, ali pre oko osam godina „Dojče telekom” je za tu našu kompaniju ponudio 1,2 milijardu evra. Država je tražila 200 miliona evra više i nisu se našli…

Kada je počela podala besplatnih akcija, građani su dobili obećanje da će svako od njih dobiti po 1.000 evra. Podaci govore da su, čak i da su ih prodali, mogli zaraditi manje od sto. Ali, ko ih je skupljao, zaradiće daleko više od obećane hiljadarke.

Što se tiče sitnih i krupnih akcionara koji će dobiti novac, za isplatu im ne treba monog papira, odnosno procedura naplate nije komplikovana: potrebno je samo da, kada isplata počne, dođu na šaltere banke Poštanske štedionice s ličnom kartom.

 

Izvor: Danas

Tags
Back to top button