Austrijske banke odobrenim kreditima probijaju rekorde, najviše se traže za nekretnine – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Austrijske banke odobrenim kreditima probijaju rekorde, najviše se traže za nekretnine

Austrijske banke su prošle godine znatno povećale poslove sa kreditima sa domaćim preduzećima i privatnim domaćinstvima.

Kada je reč o kreditima za preduzeća, zabeležen je rast od 4,8 odsto, što je najveći rast od 2009.godine, na 143 milijardi evra.

Kod kredita za domaćinstva rast je iznosio 3,5 odsto, odnosno vrednost je povećana na 156 milijardi evra. Obe vrednosti su, kako ističe Nacionalna banka Austrije (OeNB), iznad godišnjeg proseka evrozone.

Ukupan obim kredita iznosio je 341 milijardu evra i to predstavlja 42 odsto ukupnog bilansa austrijskih banaka. Poređenja radi, 2012. obim kredita iznosio je 330 milijardi evra, odnosno 34 odsto ukupnog bilansa banaka.

Po prvi put posle tri godine, kada je reč o kreditima za preduzeća, zabeležen je pozitivni rast kod svih kategorija, a nejveći deo otpao je na nekretnine, gradnju i proizvodnju. Što se privatnih domaćinstava tiče rast se beleži kod stambenih kredita (4,7 odsto), ali i potrošačkih kredita (2,5 odsto).

Krediti u stranim valutama su prošle godine ponovo smanjeni i sada dostižu nivo od 16,5 milijardi evra. Kamate su prošle godine bile na istorijsko najnižem nivou, te je prosečna kamata za nove kredite date malim i srednjim prduzećima u visini do 250.000 evra iznosila 1,89 odsto, i samo u Belgiji (1,69) i Francuskoj (1,87) bila je niža u evrozoni.

Kamata za takozvane velike kredite u visini većoj od milion evra bila je 1,46 odsto, što je iznad proseka evrozone koji je iznosio 1,36 procenata. Kod potrošačkih kredita prosečna kamata je iznosila 4,69 odsto, a kod stambenih kredita dostigle su najniži nivo od 1,85 odsto.

 

Kurir.rs

Tags
Back to top button