Razvojna banka SE odobrila za Srbiju 50 miliona evra – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Razvojna banka SE odobrila za Srbiju 50 miliona evra

Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je osam novih zajmova institucijama u državama članicama Saveta Evope, uključujući i 50 miliona evra koje će dobiti dve banke koje posluju u Srbiji.

Zajmovi su odobreni na sastanku Upravnog odbora CEB u petak u Parizu i biće usmereni za olakšavanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, saopštio je danas Savet Evrope.

Zajam u iznosu od 20 miliona evra odobren je “Rajfajzen Lizingu Srbija”, trećoj najvećoj lizing kompaniji u Srbiji, da bi se finansiranje usmerilo ka mikro, malim i srednjim preduzećima, povećala njihova konkurentnost i podržalo otvaranje novih stalnih i sezonskih radnih mesta.

Drugi zajam u iznosu od 30 miliona evra namenjen je Prokredit banci u Srbiji za mikro, mala i srednja preduzeća za koje je lizing često jedini oblik finansiranja aktivnsoti kojima imaju pristup.

Razvojna banka Saveta Evrope osnovana je 1956. godine i ima 41 zemlju članicu. Ta banka odobrava zajmove svojim državama članicama, lokalnim vlastima i institucijama za projekte u društvenom sektoru.

Mikro, mala i srednja preduzeća igraju važnu ulogu u srpskoj ekonomiji i obezbedjuju skoro dve trećine svih poslova u privatnom sektoru, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Tags
Back to top button